Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

China suspenda reimpaduririle de teama foametei

Teama de un posibil deficit alimentar a determinat guvernul chinez sa suspende proiectele de reimpadurire a unor terenuri arabile, informeaza The Guardian.

Sacrificarea unui proiect-cheie de restaurare ecologica subliniaza problema din ce in ce mai grava a hranirii celei mai mari populatii de pe glob, in contextual in care orasele se extind pe teritoriile pe care alta data se aflau ferme, iar locuitorii oraselor consuma din ce in ce mai multe legume si carne.

In prezent, China incearca sa mentina cele 120 de milioane de hectare de teren arabil, considerat minimum pentru asigurarea resurselor alimentare necesare, a declarat Liu Xinshe, reprezentantul ministerului Terenurilor si Resurselor din China. El a adaugat ca Guvernul va opri proiectele de restaurare a zonelor arabile, in contextul in care orasele se extind tot mai mult catre zonele rurale.

Orice modificare in productia alimentara provoaca tensiuni in statul in care batranii inca isi mai amintesc de perioadele devastatoare de foamete din anii ’60, cabd au murit intre 15 si 40 de milioane de oameni.

Insa decizia de a opri proiectele de reimpadurire ar putea avea un efect in sens invers. Guvernul acorda subventii fermierilor din nordul si vestul Chinei pentru a renunta la agricultura, in incercarea de a combate desertificarea si problemele legate de lipsa apei. Copacii stabilizeaza solul si absorb o cantitate importanta de dioxid de carbon.

Pentru a face fata cresterii preturilor la alimente, unele companii chineze au cumparat dreptul de a cultiva pe terenuri din Filipine, Laos, Rusia si Kazahstan. De asemenea, chinezii au investit in culturi de plante pentru biocombustibili in Zambia si Congo. Potrivit unei estimari, in Africa ar exista un million de agricultori chinezi.

Insa guvernul chinez si-a asumat obiectivul de a produce necesarul de alimente, care presupune o productie de 500 de milioane de tone de grau pe an. Pentru a mentine acest nivel, statul va creste investitiile in agricultura cu 20%, cu mult peste rata inflatiei.

Foto: The Guardian
 

spot_img

Ultimele știri