Cronica Romana: UE nu crede in reusita negocierilor de la Copenhaga

in Aer 17 December 2009 66 Views

Primul ministru suedez Fredrik Reinfeldt, care asigura presedintia inca rotativa (pana la 1 ianuarie 2010) a Uniuni Europene, si-a exprimat, ieri, indoiala asupra posibilitatii ca la Copenhaga sa se ajunga la un acord in masura sa permita atingerea obiectivului anuntat, de limitare la 2 grade Celsius a incalzirii globale.

“Este necesar sa mentinem obiectivul de 2 grade, dar nu sunt sigur ca vom ajunge la un acord” in timpul conferintei ONU care a intrat deja pe ultima suta de metri, a declarat Fredrik Reinfeldt in fata Parlamentului European de la Strasbourg. Seful guvernului suedez va reprezenta UE la Copenhaga, alaturi de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Negocierile internationale asupra climei vizeaza limitarea cresterii temperaturii medii a Planetei pana la nivelurile preindustriale. Pentru a se mentine sub aceasta limita, este necesara, potrivit avizului expertilor stiintifici, divizarea cu doi a ansamblului emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera pana in 2050.

Aceasta ar insemna ca varful emisiilor cu efect de sera sa fie atins in 2015, scaderea lor urmand sa inceapa in 2020. “Europa si-a facut partea ei de treaba”, angajandu-se deja sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 fata de anul 1990 si este gata sa treaca la o reducere si mai mare, de 30%, daca alte tari dezvoltate vin cu oferte comparabile si daca statele emergente isi aduc o contributie, a adaugat Reinfeldt.

Comentarii

comentarii