Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: CE: Uniunea ar trebui sa militeze pentru un acord global de mediu

Uniunea Europeana ar trebui sa inceapa implementarea prevederilor acordului de la Copenhaga din decembrie 2009, in special mecanismul de asistenta financiara initiala rapida pentru tarile in curs de dezvoltare, de 2,4 miliarde euro in perioada 2010-2012, a anuntat ieri Comisia Europeana (CE).

In strategia prezentata ieri, care vizeaza mentinerea ritmului sustinut al eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice, executivul european sustine si ca UE trebuie sa militeze in continuare in favoarea unui acordglobal solid si obligatoriu din punct de vedere juridic, cu participarea efectiva a tuturor tarilor la actiunile de combatere a schimbarilor climatice.

In acest scop, este necesara integrarea Acordului de la Copenhaga in negocierile din cadrul ONU si remedierea deficientelor Protocolului de la Kyoto, potrivit comunicatului Bruxelles-ului.

"Comisia este hotarata sa mentina ritmul sustinut al eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice. Comunicarea de astazi defineste o strategie clara cu privire la urmatoarele etape care vor trebui parcurse pentru a revigora negocierile internationale si a determina participarea partenerilor nostri la demersul propus", a spus presedintele CE, José Manuel Barroso, citat in comunicat.

Comunicarea CE propune o foaie de parcurs pentru procesul de negocieri din cadrul ONU care va reincepe in aprilie. Orientarile strategice cuprinse in acordul de la Copenhaga – care nu au fost adoptate oficial printr-o decizie a ONU – trebuie integrate in textele de negociere ale ONU ce constituie baza viitorului acord global privind clima.

UE ar fi pregatita sa ajunga la un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic cu ocazia conferintei ONU privind clima de la Cancun (Mexic) de la sfarsitul acestui an, insa Comisia recunoaste ca divergentele de opinii dintre tari ar putea duce la intarzierea adoptarii unui acord pana in 2011.

Acordul de la Copenhaga sprijina obiectivul central al UE, si anume limitarea incalzirii globale la maximum 2 grade C peste temperatura din perioada preindustriala, pentru a preveni astfel efectele cele mai nefaste ale schimbarilor climatice. Pana in prezent, tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare, responsabile de peste 80% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, au inclus in acord propriile obiective sau actiuni in materie de emisii.

spot_img

Ultimele știri