Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Misiune imposibila: Romania trebuie sa inchida 2.300 de gropi de gunoi in doua saptamani

Romania are inca 2.297 de depozite de deseuri neconforme, cu doar doua saptamani inainte de data limita agreata pentru conformarea la cerintele Uniunii Europene (UE) in materie de deseuri, a spus, ieri, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

"Pana la 16 iulie, depozitele de deseuri din UE trebuie sa fie conforme. Romania mai are 2.297 de depozite de deseuri neconforme, din care 50 sunt municipale, iar restul – comunale", a mai spus Ionescu.

El a adaugat ca primariile, Consiliile Locale si cele Judetene au inceput sa ia masuri, "dar asta nu inseamna neaparat conformare la 16 iulie".
Ionescu a mentionat ca, din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioada de 2-3 luni Romaniei pana la primirea scrisorii de notificare, "apoi, Guvernul are o perioada rezonabila de circa 3 luni ca sa raspunda".

"Ulterior, DG Environment (Directia de mediu a Uniunii Europene – n.r.) decide daca declanseaza sau nu procedura propriu-zisa. Romania mai are 2 luni sa raspunda si abia dupa aceea Comisia Europeana poate sesiza Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si poate incepe procesul, care poate dura ani de zile", a precizat, pentru NewsIn, Silvian Ionescu. Oficialul Garzii de Mediu a explicat ca sunt state membre, precum Polonia si Irlanda, care au reusit sa scape fara sa plateasca amenzi pentru ca s-au conformat cerintelor pe durata derularii procedurii de infringement.

Incercand sa ascunda neputinta autoritatilor, Ionescu a tinut sa precizeze ca inchiderea unui depozit neconform nu este o operatiune simpla. "Primaria unei comune nu poate inchide depozitul fara sa notifice mai intai autoritatea de mediu corespunzatoare si nu poate abandona deseurile. Inchiderea unei gropi comunale inseamna curatarea locului, luarea deseurilor si transportarea lor fie in depozite de transfer, fie in depozite municipale conforme si renaturarea spatiului respectiv", a subliniat comisarul-sef.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la sfarsitul lunii mai ca daca se va dovedi ca perioada de conformare nu a fost respectata din motive independente de Ministerul Mediului, primariile vor fi co-platitoare la amenzile primite de la Comisia Europeana.

Vom fi amendati cu 200.000 euro/zi

Amenda pe care Curtea Europeana de Justitie ne-o va aplica, pentru ca nu am reusit sa ne conformam cerintelor Uniunii Europene, este estimata la circa 200.000 de euro pe zi, potrivit comisarului-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Ionescu preciza ca CEJ poate impune o sanctiune care, "dupa estimarile noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi si care, potrivit spuselor ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile".

spot_img

Ultimele știri