Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Din Salajan in Africa. Regii intorsi din exil

Paco, Richie, Richard si Simba, patru lei din Romania, au trait ieri ultima lor zi de captivitate in gospodarii sau tarcuri de gradini zoologice. Miercuri seara, ei vor calca pentru prima oara intr-o rezervatie naturala de feline mari din Africa de Sud, dupa o calatorie cu avionul asigurata de Fundatia Vier Pfoten.

Cei patru lei sunt masculi tineri, nascuti in captivitate, care au fost cumparati de proprietarii lor de la comercianti sau circuri ambulante.

Richie are capul mare si rotund, e grasun si la prima vedere inspira sanatate si voiosie. E un leu tanar, de un an si jumatate, o pisica uriasa care toarce alintandu-se, de la mustati si pana in varful cozii, de picioarele stapanului. Abia la o cercetare mai atenta ii vezi labele din fata deformate – urmare a hranei proaste si insuficiente primite de la fostul proprietar, pe cand era pui.

Actualul stapan, tanarul Lucian Craita, din Urziceni, l-a cumparat pe Richie din targul Vitan, la fel de usor ca si cand ar fi achizitionat o piesa de masina. Isi aduce aminte ca puiul arata jalnic, era slab si avea picioarele rasucite din cauza lipsei de vitamine si calciu.

Richie a crescut pe un santier, in vecinatatea unei benzinarii de la kilometrul 55, cot la cot cu muncitorii care construiau hotelul din apropiere. Tanarul sau stapan s-a ales si cu dosar penal dupa ce soferii care alimentau la benzinarie l-au zarit pe Richie zburdand in apropierea lor si au sunat panicati la 112. Puiul altadata usor de controlat a crescut, iar dificultatile tot mai mari legate de intretinerea sa l-au determinat pe Lucian sa ceara ajutorul Fundatiei Vier Pfoten.

Povestea leului Richard este si mai trista. A ajuns la Gradina Zoologica din Ploiesti intr-o stare jalnica, dupa ce proprietarii au constatat ca nu-l pot ingriji. Primita in dar de la ”nasul Nutu Camataru”, ”jucaria” exotica s-a dovedit a fi prea costisitoare si pretentioasa, iscand vrajba in familie. Preluat de Zoo Ploiesti, Richard nu a reusit nici macar dupa un an sa se acomodeze in noua sa inchisoare, cu atat mai mult cu cat institutia nu beneficia de conditiile necesare.

Safari ”dupa blocuri”

De-a lungul a mai bine de un an si jumatate, locuitorii catorva blocuri din cartierul bucurestean Salajan au putut auzi cum cresc ragetele tot mai puternice dintr-o curte vecina. 200 de metri patrati din spatele unei vile fusesera transformati de proprietar in tarc pentru Paco, astazi o mandrete de leu de un an si opt luni.

Proprietarul, Stelian Gheorghe, vizibil emotionat de pregatirile pentru plecarea lui Paco, ofteaza si priveste lung spre tarcul pe care camerele video il vor arata pustiu in scurt timp. Povesteste ca a cumparat leul de la un circ ambulant, mai mult din mila, vazand conditiile groaznice in care era crescut.

Aceasta pare sa fie varianta oficiala a celor mai multi proprietari de feline exotice, care uita sa pomeneasca de dorinta de putere si prestanta ”imprumutate” de la animalul maiestuos si asortate cu casa impunatoare si cu Jeep-ul din parcare.

Pentru un astfel de accesoriu viu, stapanii de lei ajung sa plateasca si 200 de lei pe zi, bani care se duc numai pe hrana.

”Acest caz este unul norocos. Proprietarul a incercat si a reusit sa-i ofere conditii si chiar daca se atasase de el. A fost suficient de matur incat sa realizeze ca un leu nu are ce cauta intr-o curte de 200 de metri”, il iarta Kuki Barbuceanu, coordonatorul proiectului ”Zoo” al Fundatiei Vier Pfoten Romania.

Autoritatile, care ar fi trebuit sa amendeze o astfel de ilegalitate, nu au reactionat nici macar dupa difuzarea reportajelor realizate de echipele de televiziune care s-au perindat prin mica savana improvizata din Salajan.

Libertate pentru ”vietasi”

Induiosati initial de aspectul de pisicuta dolofana, fascinati apoi de personalitatea puternica si infricosati treptat de forta crescanda a animalelor, stapanii de feline mari sfarsesc prin a realiza ca despartirea de ele este inevitabila. Ramane doar de ales modalitatea. In majoritatea cazurilor depistate in Romania de fundatiile de protectie a animalelor, cresterea leilor s-a transformat intr-un calvar pentru proprietari, care au ales sa se descotoroseasca de animale cum au putut, uneori prin metode barbare.

In alte situatii, detinerea unui animal exotic a fost planificata de la bun inceput ca o simpla afacere, exemplu cel mai cunoscut fiind fotografii ambulanti de pe litoral sau de la munte. Aici, afectiunea, ocrotirea, sau responsabilitatea nu si-au avut niciodata locul, iar frumosii pui de leu au indurat zile cumplite in arsita, drogati si prost hraniti, numai pentru a distra turistii care nu intuiau grozaviile din spatele unei astfel de activitati.

Majoritatea au sfarsit ucisi tot de mainile celor care au profitat de ei, dupa ce au devenit prea mari pentru a mai putea fi carati si controlati. In alte cazuri, izolate din pacate, posesorii au contactat ONG-uri specializate si au reusit sa plaseze animalele in spatii in care puteau fi ingrijite. Leii preluati ieri de fundatia Vier Pfoten vor fi transportati in rezervatia naturala de animale salbatice Lion’s Rock Big Cat Sanctuary, din Africa de Sud.

”Nu se vor mai putea integra, la varsta aceasta nu mai pot invata sa vaneze sau sa supravietuiasca in salbaticie, dar vor trai in regim de semi-libertate si vor fi hraniti de oameni”, spune Kuki Barbuceanu.

1 leu = 10.000 euro

”Toti leii luati astazi au o poveste trista pentru ca nu sunt crescuti in conditii optime. Stiu ca exista iubitori de animale care si-ar dori sa aiba un leu in curtea din spatele casei, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca acestea sunt animale salbatice ce nu pot fi domesticite. Odata ce ating maturitatea sexuala felinele devin extrem de imprevizibile. Au existat multe cazuri in istoria convieturii dintre om si leu in care acestia si-au atacat, ranit si chiar ucis stapanii care ii crescusera”, spune dr. Ionut Brumar, veterinarul Gradinii Zoologice din Brasov.

Potrivit fundatiei Vier Pfoten, numarul leilor din Romania preluati din captivitate si transportati in rezervatia din Africa ajunge in prezent la 28. Cheltuielile cu transportul si hrana sunt suportate de fundatie si ajung la 10.000 de euro pentru fiecare animal.

Text: Raluca Petrescu/Green Report

Foto: Anita Vizireanu/Green Report

spot_img

Ultimele știri