Doua comune in proiectul ‘Controlul integrat al poluarii cu nutrienti’

in Poluare 15 June 2009 70 Views

Consiliul Judetean Mures a anuntat, luni, semnarea Conventiilor de colaborare intre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile cu primariile Craiesti si Gornesti, pentru implementarea proiectului ‘Controlul integrat al poluarii cu nutrienti’, finantat din imprumutul primit de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si din asistenta financiara nerambursabila de la Facilitatea Globala de Mediu, anunta Agerpres.

Potrivit CJ Mures, in Romania au fost selectate, pentru a participa la proiect, 86 de comune, pe baza listei localitatilor unde exista surse de nitrati din activitati agricole. Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea Guvernului in procesul de implementare a Directivei UE privind protectia calitatii apei impotriva poluarii cauzate de nitratii proveniti din surse agricole. Comunele Craiesti si Gornesti vor beneficia astfel de investitii in valoare totala de aproximativ 1.264.850 euro, inclusiv co-finantarea locala de 5%.

Proiectul consta in elaborarea documentatiei tehnico-economice, construirea de platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd si de platforme individuale pentru gunoiul de grajd, achizitionarea de echipament de colectare-compostare si imprastiere gunoi compostat si de pubele pentru separarea gunoiului menajer.

In cadrul proiectului se va realiza reabilitarea demonstrativa a depozitelor neautorizate de gunoi, vor fi plantati arbori si vor fi executate lucrari de reabilitare a pasunilor comunale. In comuna Craiesti, proiectul va fi implementat incepand din acest an, iar in comuna Gornesti, incepand din 2010.

Foto: www.bae.ncsu.edu

Comentarii

comentarii