Parlamentul European a ratificat ast─âzi acordul climatic agreat la Paris

in Legislatie 4 October 2016 267 Views

├Än decursul acestei s─âpt─âm├óni, Uniunea European─â va trimite documentele ratific─ârii c─âtre ONU. Astfel, vor fi ├«ndeplini╚Ťi to╚Ťi pa╚Öii necesari pentru intrarea ├«n vigoare a acordului interna╚Ťional de combatere a polu─ârii.

acord climatic lideri

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz (dreapta), alături de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon (stânga)

Parlamentul European a aprobat ast─âzi, 4 otombrie 2016, ratificarea acordului climatic agreat ├«n luna decembrie a anului trecut la Paris. S-au ├«nregistrat 610 voturi pentru, 38 – ├«mpotriv─â ╚Öi 31 ab╚Ťineri. Votul vine dup─â ce vinerea trecut─â mini╚Ötrii UE hot─âr├óser─â ratificarea. La 30 de zile dup─â ce Uniunea European─â trimite documentele ratific─ârii la ONU, acordul poate intra ├«n vigoare la nivel global.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat rolul UE în aplicarea acordul climatic.

Ast─âzi, Uniunea European─â a transformat ambi╚Ťia de a lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice ├«n ac╚Ťiune. Acordul de la Paris este primul de acest tip ╚Öi nu ar fi fost posibil f─âr─â Uniunea European─â. Ast─âzi am continuat s─â ar─ât─âm c─â suntem lideri ╚Öi c─â, ├«mpreun─â, Uniunea European─â poate livra rezultate.

Cine a mai ratificat acordul climatic

├Än luna septembrie a acestui an, 31 de state din America de Sud ╚Öi Asia au ratificat acordul agreat acum un an de Na╚Ťiunile Unite. Astfel, num─ârul ╚Ť─ârilor care ├«l ratificaser─â ajunsese la 60, cu Statele Unite, China ╚Öi India pe list─â. Odat─â cu ratificarea din partea Uniunii Europene, acordul poate intra ├«n vigoare la nivel global.

Pentru a-╚Öi produce efectele, pactul trebuia ratificat de 55 de ╚Ť─âri, care s─â totalizeze cel pu╚Ťin 55% din emisiile de gaze cu efect de ser─â la nivel mondial. ├Änainte de evenimentul de ast─âzi, cele 60 de ╚Ť─âri care ratificaser─â erau responsabile pentru 47.5% din emisii. Acum, pragul a fost dep─â╚Öit.

Acordul climatic, de la adoptare la aplicare

Adoptarea acordului climatic a avut loc la sf├ór╚Öitul anului trecut, dup─â 2 s─âpt─âm├óni de negocieri, desf─â╚Öurate ├«n cadrul celei de-a XXI-a conferin╚Ťe a P─âr╚Ťilor (COP 21) la Conven╚Ťia ÔÇô┬ácadru┬áa Organiza╚Ťiei┬áNa╚Ťiunilor Unite┬áasupra schimb─ârilor climatice (UNFCCC). ├Än perioada 30 noiembrie ÔÇô 12 decembrie 2015, au fost prezen╚Ťi la Paris ├«n jur de 150 de ╚Öefi de state ╚Öi de guverne ╚Öi peste 25.000 de delega╚Ťi oficiali ai guvernelor, ai organiza╚Ťiilor interguvernamentale, ai agen╚Ťiilor ONU, ai ONG-urilor ╚Öi ai societ─â╚Ťii civile.

De la adoptarea acordului și până la punerea lui în aplicare, mai existau câteva provocări de depășit. Mai întâi el trebuia semnat de state, lucru care s-a întâmplat în mare parte în aprilie 2016.

Apoi, pentru ca prevederile lui să devină obligatorii din punct de vedere juridic, statele membre ONU erau nevoite să îl ratifice. Procesul poate avea loc până în 2020. Cu ratificarea din partea Uniunii Europene, însă, se îndeplinesc deja criteriile aplicării sale la nivel global.

Comentarii

comentarii