Earth Hour nu reduce emisiile de carbon

in Energie 28 March 2010 74 Views

O campanie de determinare a oamenilor sa stinga luminile nu va reduce emisiile de carbon, spun expertii britanici in electricitate, citati de Telegraph. Milioane de oameni au stins luminile timp de o ora cu ocazia evenimentului Earth Hour, organizat de World Wildlife Fund (WWF), care a avut loc sambata seara.

Insa scaderea consumului de electricitate pentru o perioada de timp atat de scurta nu rezulta in intreruperi in furnizarea energiei electrice catre retelele nationale, prin urmare nu se inregistreaza reduceri ale emisiilor de carbon, spun expertii in energie din cadrul companiei britanice pentru utilitati National Grid.

Chiar daca centralele energetice sunt oprite, pentru aprinderea luminilor din nou, dupa o ora, este nevoie de o putere energetica mult mai mare care poate fi oferita de carbuni sau petrol. Expertii in energie spun ca, prin urmare, toata campania Earth Hour nu aduce decat o intensificare a emisiilor de carbon.

Insa membrii organizatiei WWF spun ca intreaga campanie are scopul de a incuraja oamenii sa economiseasca energia electrica pe termen lung, nu doar pentru o ora.

Ross Hayman, de la National Grid din Marea Britanie, spune ca doar o mica scadere in cererea de energie nu inseamna ca evenimentul Earth Hour va contribui la trimiterea unei cantitati mai mici de energie catre reteaua electrica. "Nu poate avea un impact asupra emisiilor de carbon pentru ca va fi nevoie sa folosim mai multe surse poluatoare de producere a energiei pentru a aprinde din nou luminile", a explicat acesta.

Hayman spune ca cel mai bun lucru pe care oamenii il pot face pentru combaterea schimbarilor climatice este sa isi izoleze termic locuintele si sa opreasca toata aparatura electrocasnica pe timpul noptii.

Colin Butfield, de la WWF, spune ca scopul campaniei este cresterea gradului de constientizare in randul oamenilor despre economisirea energiei. "Earth Hour este o sansa pentru oameni sa arate ca le pasa de combaterea schimbarilor climatice si ca vor ca liderii lumii sa ia masuri in aceasta privinta. Earth Hour nu are menirea de a economisi energie intr-o ora, ci este un eveniment care arata grija oamenilor fata de mediu, de aceea nu vom masura cantitatea de energie economisita in timpul orei dedicate Pamantului sau reducerile emisiilor de carbon asociate acesteia", a declarat Butfield.

Foto: telegraph.co.uk

Comentarii

comentarii