Pentagonul vrea energie din spatiu

Pe masura ce cererea de energie alternativa a crescut, spatiul a devenit noua frontiera pentru securitatea energetica, informeaza ABC News.

Departamentul american al Apararii planuieste sa investeasca mai multe resurse in dezvoltarea surselor de energii alternative, iar cea mai recenta propunere a sa implica spatiul extraterestru.

Pentagonul a elaborat un raport prin care recomanda trimiterea unei statii de energie solara pe orbita pentru a testa daca energia colectata de la soare s-ar putea intoarce pe Pamant sub forma de electricitate.

Raportul sustine ca statiile pe baza de energie din spatiu ar putea asigura energie curata si ar putea contribui la evitarea potentiale conflicte energetice atunci cand se vor termina resursele de petrol.

Pentagonul a cerut deja Biroului National de Siguranta a Spatiului sa elaboreze un studiu de fezabilitate.

"Este foarte adevarat ca sunt mult mai multe resurse de lumina solara in acest fel, dar trebuie sa compensam dificultatea de a o adduce pe Pamant", a declarat Richard Corkish, directorul Facultatii de Energie Fotovoltaica si Regenerabila din cadrul Universitatii New South Wales, Sydney.

"De asemenea, trebuie sa compensam energia utilizata pentru lansarea satelitilor, ceea ce nu e deloc obisnuit", a mai spus acesta.

Ideea exista de 40 de ani, dar lipsa tehnologiei a facut imposibila punerea in practica. Pe masura ce pretul petrolului atinge cote record, Pentagonul repune pe tape posibilitatea.

Proiectul consta intr-o statie-pilot de energie solara care sa orbiteze Pamantul timp de sase ani, investitia ridicandu-se la 10 miliarde de dolari. Ulterior ar fi trimise statii fotovoltaice imense – cu lungimi de cativa kilometric si cantarind 3.000 de tone .

Raportul noteaza ca aceste statii ar capta intr-un an energia care exista in rezervele de petrol care exista in prezent.

Dr. Charley Lineweaver, reprezentantul Universitatii Nationale din Canberra, a declarat ca un astfel de proiect ar elimina obstacolele care exist ape Pamant in captarea energiei solare: norii si noaptea.

"Dezavantajul pe care il avem pe Pamant este ca panourile solare functioneaza bine in locuri uscate, in desert, si nu unde sunt oamenii – oamenii locuiesc unde exista apa, iar apa exista unde sunt nori", a spus acesta.
Richard Corkish sustine ca energia se va pierde in transferul din spatiu spre un receptor de pe Pamant. "Cred ca exista ingrijorari legitime legate de coborarea undei pe pamant, prin care vor trece pasari si avioane", a mai spus acesta.

Foto: abc.net

spot_img

Ultimele știri