Pentru a proteja biodiversitatea, China interzice pescuitul în fluviul Yangtse, al treilea cel mai lung fluviu din lume

in Biodiversitate 2 January 2020 95 Views

Guvernul Chinei a interzis pescuitul în fluviul Yangtse, al treilea cel mai lung fluviu din lume și cel mai lung din China, începând cu 1 ianuarie timp de zece ani pentru a-i proteja biodiversitatea.

Interdic┼úia se aplic─â pentru 332 de arii protejate din bazinul hidrografic al fluviului. Anul acesta, interdic┼úia va fi extins─â la toate canalele naturale, afluen┼úii ┼či lacurile mari, conform deciziei ministerului agriculturii ┼či afacerilor rurale de la Beijing.

├Än apele ce nu sunt afectate de aceast─â interdic┼úie vor fi impuse de asemenea restric┼úii, amploarea ┼či durata acestora urm├ónd s─â fie decise de autorit─â┼úile provinciale din domeniul pescuitului.

Vice-ministrul de resort Yu Kangzhen a declarat c─â acest moratoriu este “un pas cheie pentru a lupta ├«mpotriva epuiz─ârii resurselor biologice ┼či a degrad─ârii biodiversit─â┼úii” fluviului, afectat timp de mai mul┼úi ani de pescuitul excesiv, poluare ┼či barajele construite.

Deteriorarea biologic─â a redus activit─â╚Ťile de pescuit de-a lungul Yangtze-ului, care acum produce doar 0,32% din totalul produselor acvatice din China. ├Än ultimii ani, capturile anuale din Yangtze au sc─âzut la mai pu╚Ťin de 100.000 de tone de la mai mult de 420.000 de tone ├«n anii ’50.

Se estimeaz─â c─â interdic╚Ťia de 10 ani va afecta peste 110.000 de b─ârci de pescuit ┼či 280.000 de pescari din cele zece regiuni str─âb─âtute de fluviul Yangtze. Ministerul a promis c─â va furniza servicii de securitate social─â, sprijin financiar ╚Öi instruire profesional─â pentru pescarii care trebuie s─â g─âseasc─â noi moduri de via╚Ť─â.

De exemplu, pescarii care se deplaseaz─â pe uscat ar putea lucra ca patrulatori ╚Öi protectori ai r├óului ca membri ai echipei care execut─â interdic╚Ťia de pescuit, a spus Yu.

De asemenea, vor fi depuse eforturi pentru protejarea speciilor rare ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea monitoriz─ârii vie╚Ťii acvatice din Yangtze, precum ╚Öi pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea strategiilor de protec╚Ťie ╚Öi gestionare ├«n conformitate cu progresele de restaurare a resurselor biologice, potrivit Yu.

Printre speciile cele mai afectate de activităţile umane este delfinul Baiji, specie declarată dispărută în 2006, sau sturionul chinez, practic dispărut.

Comentarii

comentarii