PER cere demisia Ministrului Mediului

in Legislatie, Poluare 16 March 201724 Views

Dănuț Pop, Președintele Partidului Ecologist Român, a cerut ieri demisia lui Daniel Constantin din funcția de Ministru al Mediului. Iată ce l-a nemulțumit.

demisia daniel constantin ministrul mediului

Președintele PER i-a reproșat lui Daniel Constantin, Ministrul Mediului, că nu se procupă în mod direct de prevenirea și reducerea poluării:

Nu înțeleg însă cum este în interesul cetățenilor să respire un aer otrăvit? Probabil că nici ministrul Daniel Constantin nu înțelege, dar nici nu vrea să-și bată capul prea tare. Să lași problema poluării în grija autorităților locale mi se pare o dovadă clară de incompetență. Și asta în condițiile în care chiar ministrul Mediului recunoaște că nu există un cadru legal. Scuza – degrevarea populației de taxe, mi se pare cu atât mai penibilă cu cât vine de la un politician care a făcut parte din guverne care au introdus taxe de-a dreptul aberante. […] Dacă măsurile pentru combaterea poluării le lăsăm exclusiv în sarcina autorităților locale, ce nevoie mai avem de un Minister al Mediului? Dacă domnul Daniel Constantin și grupul lui de lucru de la Minister nu sunt în stare să vină cu soluții, ar putea la fel de bine să demisioneze.

Dănuț Pop propune și o soluție pentru rezolvarea crizei generate de eliminarea timbrului de mediu. Decizia guvernului de a elimina taxa a dus la înmatricularea doar în luna februarie a 67.000 de mașini second hand.

Timbrul de mediu a fost un fiasco, dar poate fi foarte bine înlocuit cu taxă de 0,3 -0,5 bani, care să fie introdusă în prețul carburantului. În felul acesta s-ar respecta principiul „cine poluează mai mult, plătește mai mult”, iar banii ar putea fi utilizați pentru refacerea perdelelor forestiere. Dar este greu să gândim măsuri benefice pentru oameni. Este mai simplu să rostim discursuri populiste.

Contactați de Green Report, reprezentanții Ministerului Mediului au spus că nu doresc să comenteze solicitarea PER.

 

Comentarii

comentarii