Percheziții la sediul mai multor firme din industria lemnului printre care Holzindustrie și Kronospan

Consiliul Concurenței a extins investigația declanșată pe piața masei lemnoase din România și a efectuat noi inspecții inopinate la sediile și sucursalele a șase companii care activează în acest domeniu: Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Sebeș SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL. 

drujba

Au apărut noi indicii ne-au determinat să extindem investigația la nivel național privind posibile înțelegeri între companii din domeniu pentru împărțirea pieței, surselor de aprovizionare și fixarea prețurilor în cadrul licitațiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigația la nivel național” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență. La începutul lunii februarie, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri între companii active pe piața prelucrării masei lemnoase în vederea împărțirii pieței, surselor de aprovizionare, precum și adjudecării volumului de lemn destinat comercializării la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de Direcțiile silvice Alba și Hunedoara.

De asemenea, autoritatea are în derulare o anchetă sectorială pe piața lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile și mecanismele de funcționare. În luna august 2015, în raportul preliminar al studiului, Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector.

35% dintre licitații au avut un singur participant 

paduri

Analiza informațiilor furnizate de 40 direcții silvice județene a arătat că licitațiile cu un singur participant dețin o pondere foarte mare din totalul licitațiilor organizate în perioada 2011-2014. De exemplu, în județele Dolj, Galați, și Giurgiu, procentul licitațiilor cu un singur participant depășește 80% din numărul total de licitații.

Un numar mare de licitații cu un singur participant, peste 60% din total, s-a înregistrat și în cazul direcțiilor silvice din județele Călărași, Sălaj, Tulcea, Maramureș, Satu Mare, Olt și Ialomița. Cele 40 de direcții silvice au organizat, în perioada 2011-2014, 46.756 licitații (fără județul Suceava), din care aproape 35% au fost licitații cu un singur participant.

La nivel național sunt atestate 5.216 firme având ca obiect de activitate exploatarea forestieră. Cele mai puține, respectiv 13 firme, sunt în județul Teleorman, iar cele mai multe, 563 sunt în județul Suceava, dar atestarea este valabilă la nivel național.

Astfel, oricare din cele 5.216 companii atestate pentru activități de exploatări forestiere își poate desfășura activitatea în oricare regiune a țării. În aceste condiții, Consiliul Concurenței consideră că nu este normală existența unui număr atât de mare de licitații cu un singur participant și recomandă o mai bună valorificare a masei lemnoase prin evitarea situațiilor de acest fel.

O altă recomandare a Raportului preliminar pe piața lemnului o constituie întocmirea unui cadastru forestier.

Citește și:

Kronospan, printre firmele suspectate de Consiliului Concurenței pentru formarea unui cartel pe piața lemnului

spot_img

Ultimele știri