Permafrostul din zona arctică canadiană se topește cu 70 de ani mai repede decât se estima

Oamenii de știință au descoperit că permafrostul din zona arctică canadiană se topește cu 70 de ani mai repede decât se estima, stârnind îngrijorarea privind accelerarea rapidă a crizei climatice.

Cercetătorii de la Universitatea Alaska Fairbanks au declarat că au rămas uimiți de rapiditatea cu care permafrostul a fost destabilizat de o succesiune de veri neobișnuit de fierbinți.

„Ce am văzut a fost uimitor. Este o indicație că clima este acum mai caldă ca oricând în ultimii 5000 de ani.”, a declarat Vladimir Romanovsky, profesor de geofizică la universitate.

Noul studiu a fost bazat pe date analizate de Romanovsky și colegii săi, adunate în ultima lor expediție din 2016. Echipa a vizitat locuri extrem de izolate cu ajutorul unui avion cu turbopropulsie modificat, inclusiv o bază radar de pe vremea războiului rece, aflată la peste 300 de kilometri de cea mai apropiată așezare umană.

Topirea permafrostului din Arctica va avea un impact climatic în valoare de 70 de trilioane de dolari

Romanovsky a declarat că echipa a descoperit un peisaj care era de nerecunoscut față de acum un deceniu. Topirea permafrostului a dus la apariția fenomenului de termocarst, care generează forme de relief negative, cum ar fi pâlnii și depresiuni, iar vegetația a început să se dezvolte tot mai mult.

Cercetătorii cred că acest fenomen afectează o zonă mai extinsă și sunt îngrijorați privind stabilitatea permafrostului, din cauza riscului eliberării unor cantități vaste de gaze cu efect de seră, cauzând o buclă de feedback care accentuează temperaturile.

Chiar dacă țintele stabilite în cadrul Acordului de la Paris vor fi respectate, lumea ar putea fi amenințată de acest gen de bucle de feedback care ar putea declanșa o încălzire incontrolabilă.

„Topirea permafrostului este unul dintre punctele critice pentru criza climatică și se petrece sub ochii noștri. Această topire prematură este încă un semnal clar că trebuie să ne decarbonizăm imediat economiile.”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International.

spot_img

Ultimele știri