VIDEO Daniele Pernigotti: Adaptarea la schimbările climatice – o necesitate și totodată un pericol

in Interviuri, Poluare, Video News, Videonews 6 July 2017 410 Views

Transport, energie și hrană – iată domeniile care, potrivit expertului italian de mediu Daniele Pernigotti, sunt esențiale în lupta împotriva încălzirii globale. Potrivit acestuia, dacă reînviem transportul în comun, dacă facilităm tranziția spre energie regenerabilă și dacă reducem consumul de carne, avem șanse să menținem creșterea de temperatură sub ținta de 2°C, agreată în cadrul acordului climatic de la Paris.

 Daniele Pernigotti schimbările climatice

Capacitatea oamenilor de a se adapta schimbărilor climatice ar putea fi o piedică în calea luptei împotriva încălzirii globale. Iată o idee pe care am întâlnit-o în cartea „Cu apa până la gât”, scrisă de Daniele Pernigotti. Autorul italian are o explicație plauzibilă pentru afirmația sa. El compară omul cu o broască. Atunci când aceasta este scufundată în apă clocotită, reacționează și sare. Dacă însă este scufundată în apă rece și apa este încălzită treptat, broasca se obișnuiește treptat cu căldura și, în final, moare, fiartă.

Daniele Pernigotti schimbările climatice

Daniele Pernigotti este specialist în științe de mediu, cu o experiență de 17 ani în consultanță de mediu și de peste 10 ani în jurnalismul de profil. Săptămâna trecută, a ajuns în București, pentru a susține o conferință și a-și lansa ediția în limba română a celei mai recente sale cărți.

Daniele Pernigotti schimbările climatice

Green Report a obținut un interviu în exclusivitate cu specialistul italian. Am discutat despre schimbările climatice și adaptarea la acestea, despre importanța pe care o acordă mass-media generalistă subiectului, dar mai ales despre măsurile pe care guvernele, companiile și cetățenii ar trebui să le înreprindă pentru a stopa sau pentru a încetini încălzirea globală.

O întrebare, însă, rămâne și după această discuție mai degrabă optimistă cu expertul italian. Și aceea este cât de dispuși suntem noi, în calitate de consumatori, să facem tranziția spre un stil de viață mai sustenabil și să cerem sau chiar să impunem guvernelor și companiilor să faciliteze această tranziție?

Comentarii

comentarii