Studiu: pescuitul industrial exploatează mai mult de jumătate din oceanele lumii

in Biodiversitate 26 February 2018 137 Views

Pescuitul industrial exploatează 55% din oceanele lumii, acoperind o suprafață mai mare decât cea folosită în agricultură, conform unui nou studiu care atrage atenția asupra practicilor nesustenabile cu un impact major asupra sănătății oceanelor.

pescuit excesiv oceane

În cadrul studiului realizat de ONG-ul american Global Fishing Watch, cercetătorii au analizat peste 22 de miliarde de date obținute de la sistemele conectate la satelit instalate pe 70,000 nave de pescuit între 2014 și 2016. Cu ajutorul lor, au creat hărți care ilustrează gradul de exploatare a oceanelor.

pescuit excesiv oceane

via Global Fishing Watch

Singurele zone neatinse sunt Oceanul Antarctic, câteva zone economice exclusive și unele regiuni care au prea puțini pești sau crustacee pentru a fi exploatate. O scădere notabilă a activităților de pescuit a fost înregistrată în jurul marilor sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Noul An Chinezesc.

5 țări, responsabile pentru 85% din pescuitul industrial global

Conform studiului, 85% din pescuitul industrial global, măsurat prin orele petrecute pe mare, este realizat de cinci țări. Jumătate dintre activități sunt desfășurate de China, urmată de Taiwan, Spania, Italia, Franța și Japonia.

Green Report Shop Produse alimentare eco

David Kroodsma, autor principal al studiului, a explicat pentru The Guardian că impactul evenimentelor culturale și politice asupra pescuitului oferă speranță că oamenii vor putea rezolva problema pescuitului excesiv.

„Asta înseamnă că avem control, ca oameni, să hotărâm cum pescuim oceanele: nu ne este sortit să pescuim excesiv,îl putem controla.”

Rezultatele studiului oferă o explicație pentru declinul extrem al unor stocuri de pește. Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) atrage atenția că o treime din stocurile de pește sunt exploatate la niveluri nesustenabile.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii