Pescuitul comercial va fi interzis într-o mare parte a regiunii Arctice

Pescuitul comercial va fi interzis într-o mare parte a regiunii Arctice, conform unui nou acord semnat în Groenlanda de către Uniunea Europeană și alte nouă națiuni.

Moratoriul privind pescuitul în apele Arcticii va proteja o regiune 2.8 milioane kilometri pătrați pentru următorii 16 ani.

Temperaturile în creștere au deschis noi căi de navigație în oceanul Arctic pe timp de vară, însă conform noului acord, acestea nu vor putea fi folosite.

Gheața din Arctica a atins un nou record negativ, înregistrând săptămâna trecută minima anuală și a șasea cea mai redusă extindere a gheții înregistrată până în prezent. Datele arată o tendință clară de scădere a grosimii și a extinderii stratului de gheață pe timp de vară.

În prezent, regiunile în care gheața s-a topit nu sunt exploatate, însă nave mari au început să exploreze zona. În august, compania daneză Maersk a trimis primul portcontainer pe noua rută, pornind din orașul rusesc Vladivostok și ajungând după 37 de zile în St. Petersburg.

Green Report Shop Transport ECO

Regiunea Arctică va deveni tot mai populară pentru flotele de pescuit, pe măsură ce schimbările climatice determină stocuri de pește ca codul și halibutul, să migreze spre nord, iar stocurile de pește din regiunile exploatate în mod obișnuit se termină.

Cel mai vechi și mai gros strat de gheață din Arctica a început să se rupă

Acordul a fost semnat de SUA, Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, China și Uniunea Europeană. Țările vor iniția un program științific de monitorizare a celor 2.8 milioane de kilometri pătrați.

„Pe măsură ce apar noi ape deschise în nordul lumii, liderii internaționali au fost de acord că ar fi riscant și neînțelept să permită flotelor comerciale de pescuit să funcționeze în Arctica înainte ca oamenii de știință să stabilească un nivel de referință pentru monitorizarea sănătății ecosistemelor marine din regiuni. Prin utilizarea măsurilor bazate pe știință pentru a ghida luarea de decizii, acordul va ajuta mult la conservarea acestui ecosistem unic.”, a declarat Steve Ganey de la Pew Charitable Trusts.

În ultimii ani, posibilitatea exploatărilor petroliere în zona Arctică a îngrijorat ecologiștii, în special pentru că legile actuale legate de Arctica nu sunt bine definite în cadrul legilor internaționale. Noul moratorium este unul dintre primii pași spre protecția legală a ecosistemelor din regiune.

spot_img

Ultimele știri