Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marile companii de pescuit krili vor opri exploatarea în apele antarctice care ar putea deveni sanctuar natural

Cinci companii care sunt responsabile pentru 85% din pescuitul de krili în Antarctica au anunțat că vor opri exploatarea în zonele vulnerabile care ar putea fi incluse în cea mai mare rezervație oceanică din lume.

via Wikimedia Commons

Cele cinci companii sunt membre ale Asociației pentru Recoltare Responsabilă a Krililor (ARK) și provin din Norvegia, Chile, Corea de Sud și China. Ele au declarat că vor opri pescuitul în apele care ar putea fi incluse în sanctuarul natural propus de Uniunea Europeană și promovat de Greenpeace. Companiile vor restricționa pescuitul și în zonele de reproducere ale pinguinilor.

De asemenea, ARK și-au exprimat oficial susținerea pentru crearea unei rețele de zone protejate în apele din jurul Antarcticii.

„Membrii noștri sunt de acord că industria trebuie să se dezvolte în mod durabil pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a stocurilor de krili și a predatorilor care depind de ei.”, au declarat reprezentanții ARK.

Kriii sunt crustacee mici care joacă un rol vital pentru ecosistemele Antarcticii, fiind o sursă importantă de hrană pentru mamifere cum ar fi balene, pinguini și foci. Ei consumă hrană bogată în carbon aflată aproape de suprafața oceanului și o excretă în ape adânci, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră. În ultimii ani, pescuitul industrial și schimbările climatice au dus la o diminuare drastică a populațiilor de krili.

Decizia ARK vine după ce susținătorii sanctuarului au determinat mai mulți comercianți să pună capăt comercializării de suplimente alimentare care conțin krili.

Sanctuarul propus de Uniunea Europeană ar proteja o zonă de 1.8 milioane de kilometri pătrați, interzicând complet pescuitul. Proiectul prevede interzicerea completă a pescuitului pe teritoriul sanctuarului. Greenpeace a lansat o campanie de susținere a proiectului care a luat rapid amploare, având 1.7 milioane de susținători din întreaga lume.

carturesti.ro

Propunerea va fi dezbătută de către Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CCAMLR), a cărei membri includ 24 de guverne naționale și Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe care va avea loc în luna octombrie.

CCAMLR a propus un sanctuar în jurul mării Ross în 2016, însă a respins un plan susținut de Australia și Franța pentru crearea unui sanctuar în estul Antarcticii anul trecut.

spot_img

Ultimele știri