Marile companii de pescuit krili vor opri exploatarea în apele antarctice care ar putea deveni sanctuar natural

in Biodiversitate 18 July 2018 112 Views

Cinci companii care sunt responsabile pentru 85% din pescuitul de krili ├«n Antarctica au anun╚Ťat c─â vor opri exploatarea ├«n zonele vulnerabile care ar putea fi incluse ├«n cea mai mare rezerva╚Ťie oceanic─â din lume.

via Wikimedia Commons

Cele cinci companii sunt membre ale Asocia╚Ťiei pentru Recoltare Responsabil─â a Krililor (ARK) ╚Öi provin din Norvegia, Chile, Corea de Sud ╚Öi China. Ele au declarat c─â vor opri pescuitul ├«n apele care ar putea fi incluse ├«n sanctuarul natural propus de Uniunea European─â ╚Öi promovat de Greenpeace. Companiile vor restric╚Ťiona pescuitul ╚Öi ├«n zonele de reproducere ale pinguinilor.

De asemenea, ARK ╚Öi-au exprimat oficial sus╚Ťinerea pentru crearea unei re╚Ťele de zone protejate ├«n apele din jurul Antarcticii.

ÔÇ×Membrii no╚Ötri sunt de acord c─â industria trebuie s─â se dezvolte ├«n mod durabil pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a stocurilor de krili ╚Öi a predatorilor care depind de ei.ÔÇŁ, au declarat reprezentan╚Ťii ARK.

Kriii sunt crustacee mici care joac─â un rol vital pentru ecosistemele Antarcticii, fiind o surs─â important─â de hran─â pentru mamifere cum ar fi balene, pinguini ╚Öi foci. Ei consum─â hran─â bogat─â ├«n carbon aflat─â aproape de suprafa╚Ťa oceanului ╚Öi o excret─â ├«n ape ad├ónci, contribuind la reducerea gazelor cu efect de ser─â. ├Än ultimii ani, pescuitul industrial ╚Öi schimb─ârile climatice au dus la o diminuare drastic─â a popula╚Ťiilor de krili.

Decizia ARK vine dup─â ce sus╚Ťin─âtorii sanctuarului au determinat mai mul╚Ťi comercian╚Ťi s─â pun─â cap─ât comercializ─ârii de suplimente alimentare care con╚Ťin krili.

Sanctuarul propus de Uniunea European─â ar proteja o zon─â de 1.8 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi, interzic├ónd complet pescuitul. Proiectul prevede interzicerea complet─â a pescuitului pe teritoriul sanctuarului. Greenpeace a lansat o campanie de sus╚Ťinere a proiectului care a luat rapid amploare, av├ónd 1.7 milioane de sus╚Ťin─âtori din ├«ntreaga lume.

carturesti.ro

Propunerea va fi dezb─âtut─â de c─âtre Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CCAMLR), a c─ârei membri includ 24 de guverne na╚Ťionale ╚Öi Uniunea European─â, ├«n cadrul unei conferin╚Ťe care va avea loc ├«n luna octombrie.

CCAMLR a propus un sanctuar ├«n jurul m─ârii Ross ├«n 2016, ├«ns─â a respins un plan sus╚Ťinut de Australia ╚Öi Fran╚Ťa pentru crearea unui sanctuar ├«n estul Antarcticii anul trecut.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii