Peste 100 de hectare de pădure au fost refăcute în Făgăraș și Leaota

in Biodiversitate 3 July 2019 698 Views

Fundația Conservation Carpathia a continuat activitățile de reconstrucție ecologică și a refăcut în această primăvară 103 hectare de parcele silvice tăiate la ras în Munții Făgăraș și Leaota.

Campania de reîmpădurire a fost cea mai amplă desfășurată de organizația de mediu până în prezent, potrivit fundației. Începând cu anul 2012, aceasta a început refacerea zonelor degradate în munții Făgăraș și Leaota și a reușit până în prezent restaurarea cu succes a peste 700 de hectare de parcele tăiate în totalitate.

“Au fost două luni grele pentru echipa noastră de rangeri și de ingineri silvici. Cu toate că vremea ne-a încetinit ritmul cu ninsori târzii sau ploi, în această primăvară am refăcut mai mult decât ne propuseserăm pe tot anul: 103 hectare, din obiectivul total de 100 de hectare”, a declarat Mihai Zotta, director tehnic Fundația Conservation Carpathia.

El a spus că au fost plantați 382.150 de puieti de brad, molid, fag si paltin, în sudul și estul munților Făgăraș (Valea Vâlsanului, Valea Dâmboviței) și în masivul Leaota, cu ajutorul echipelor de angajati sezonieri, în jur de 150 de oameni din comunitățile locale.

Lucrările vor continua la toamnă.

Până la maturitate, puieții necesari refacerii pădurilor sunt îngrijiți, timp de 2-5 ani, în cele șapte pepiniere și un solar, de care se ocupă Fundația Conservation Carpathia.

Acestea sunt plivite manual, fără substanțe chimice și cu forță de muncă locală, angrenând anual, în regim sezonier, pentru toate lucrările de reconstrucție ecologică, peste 200 de locanici.

Complementar activităților de reîmpădurire, în ultimii ani, Fundația Conservation Carpathia a efectuat lucrări ample de combatere a eroziunii solului. De-a lungul cursurilor de apă, pe o suprafață de 23 de km, echipa organizației de mediu a refacut vegetația originară de anin, foarte importantă pentru fixarea malurilor.

În total, în șase ani de activitate de reconstrucție ecologică, Fundația Conservation Carpathia a plantat peste 2,1 milioane de puieți de brad, molid, fag, paltin, ulm, anin și scoruș.

Activitățile de reconstrucție ecologică au îmbunătățit calitatea pădurilor, au creat condiții favorabile pentru fauna sălbatică și contribuie la refacerea ecosistemelor naturale valoroase, răspunzând astfel nevoilor de schimbare în noul context local, național și global.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 22.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice, mai spun oficialii fundației.

Comentarii

comentarii