Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Peste 14 miliarde de euro, investite de UE in tratarea apelor uzate

Sursa foto: vividtimes.com

Peste 14 miliarde de euro au fost investite de Uniunea Europeana (UE) pentru imbunatatirea practicilor de colectare si tratare a apelor reziduale in perioada 2007 – 2013, potrivit unui nou raport elaborate de Comisia Europeana.

In 2009, au fost alocate 3,5 miliarde euro, iar in 2010 – 9,7 miliarde euro pentru proiecte de infrastructura legate de epurarea apelor uzate, Polonia beneficiind de 3,3 miliarde euro, Romania de 1,2 miliarde euro, iar Ungaria de 600 de milioane euro. Pentru intreaga perioada de programare 2007-2013, contributia UE la investitiile legate de tratarea apelor uzate este estimata la aproximativ 14,3 miliarde euro.

Raportul arata ca marea majoritate (91 %) a apelor incarcate cu poluanti din orasele mari din UE sunt supuse unei tratari mai riguroase, ceea ce reprezinta un progres considerabil fata de situatia din raportul precedent (77 %).

In plus, o mai buna tratare a apei si reducerea evacuarilor de ape uzate netratate in mediu au imbunatatit fara indoiala si calitatea apei pentru scaldat. La inceputul anilor ’90, calitatea apei era excelenta in numai aproximativ 60 % din zonele pentru scaldat, in timp ce astazi acest lucru este valabil pentru 78 % din zonele pentru scaldat.

Tratarea apelor reziduale constituie un test fundamental pentru societate: avem grija sa curatam murdaria pe care o generam sau poluam mediul de care depindem? Constat cu bucurie ca tendintele in materie de tratare a apelor reziduale sunt pe drumul cel bun si ca actiunile Comisiei, care imbina sprijinul financiar si, cand este cazul, actiuni judiciare drastice, aduc beneficii cetatenilor Europei”, a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Orasele si asezarile din intreaga Uniune Europeana au obligatia sa respecte dispozitiile Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale in ceea ce priveste colectarea si tratarea apelor lor urbane reziduale.

Directiva prevede tratarea biologica a apelor uzate, denumita „tratare secundara”, iar in bazinele hidrografice ale apelor din zonele deosebit de sensibile sunt prevazute tratari mai riguroase. Pentru statele UE-15, toate termenele prevazute de directiva au expirat, dar statele membre ale UE-12 au prelungit aceste termene, ultimul urmand sa expire in 2018.

spot_img

Ultimele știri