Peste 20.000 de copaci au fost plantaţi în Lisabona – prima măsură în calitate de Capitală Verde 2020

in Biodiversitate, CSR, Poluare 13 January 2020 916 Views

Peste 4.500 de oameni au plantat duminică aproximativ 20.000 de copaci în capitala Portugaliei, Lisabona.  Inițiativa a fost prima dintr-un pachet de măsuri pe care autorităţile din Lisabona le vor lua în calitate de Capitală Europeană Verde a anului 2020.

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasă pentru a pune în valoare strategia de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și turiștilor din capitala Portugaliei. Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, mașini electrice, biciclete electrice), performanța în reducerea pierderii apei din sistemul public și a refolosirii ei pentru irigații sau curățenie stradală și accentul pus pe integrarea cetățenilor în misiunea de a face din Lisabona un oraș sustenabil, i-au adus titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2020.

Orașul își propune să fie 100% neutru din punct de vedere al carbonului până în 2050 și își propune să planteze 100.000 de copaci pe tot parcursul anului.

“Plantarea copacilor ajută la combaterea unora dintre cele mai negative efecte ale schimbărilor climatice și încălzirii globale, care sunt undele de căldură”, a declarat reporterilor primarul Lisabonei, Fernando Medina. „Când aceste tipuri de zone sunt împădurite, temperatura din jur poate scădea cu trei până la cinci grade centigrade.”

În afară de titlul de Capitală Verde Europeană, Lisabona a câștigat şi un premiu financiar de 350.000 de euro din partea Comisiei Europene pentru a începe în forţă anul de Capitală Verde.

Sursă Foto: Comisia Europeană

„Organizați-vă așa cum ați fost, dar și mai mult, astfel încât să ne forțați pe noi politicienii să facem lucrurile corecte”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un discurs, la ceremonia de deschidere a inițiativei de la Lisabona.

În cadrul aceleiași ceremonii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care este portughez, a spus că a venit timpul să devenim serioşi în legătură cu Planeta.

“Anul acesta, în 2020, trebuie să oferim dovada că vrem să punem capăt războiului pe care umanitatea l-a lansat împotriva naturii”, a spus Guterres.

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, spune că țara sa pariază pe verde, pariază pe mediu și pariază pentru a face față schimbărilor climatice și încălzirii globale.

În acest scop, Lisabona va lansa inițiative de mediu pe tot parcursul anului 2020.

Comentarii

comentarii