Peste 50% dintre termocentrale functioneaza ilegal in Romania

Din cele 28 de grupuri energetice pe cărbune din România 15 pot funcționa doar ilegal, deoarece nu dețin autorizație integrată de mediu și nu se pot conforma cu limitele de poluare a aerului, se arată într-un raport al Greenpeace România. Potrivit raportului Greenpeace, o serie de termocentrale au primit derogări prin Planul Național de Tranziție în ciuda faptului că funcționează ilegal, cu emisii mult mai mari decât cele stabilite prin decizia Comisiei de aprobare a acestui plan.

Conform derogărilor acordate prin Planul Național de Tranziție termocentralelor Govora și Mintia, acestea ar trebui să respecte limitele din 31 decembrie 2015, însă la acea dată ele nu aveau autorizații integrate de mediu valabile. De altfel, în decembrie 2015 emisiile acestor instalații nu respectau nici măcar limitele din vechile autorizații emise în 2007.

Conform aceleași surse, Garda Națională de Mediu a sancționat contravențional și a dispus suspendarea funcționării a patru termocentrale (Mintia, Turceni – Grupul 7, Paroșeni și Govora), cu toate acestea unele funcționează în continuare, unele de aproape trei ani.

În 2016 au fost îndeajuns doua termocentrale, Mintia și Govora, pentru a depăși întregul plafon național pentru oxizi de sulf și pulberi în suspensii. Mai grav este că, deși Garda de Mediu a amendat operatorii, aceștia se află încă pe lista dipeceratelor a Transelectrica”, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe, Ion Cepraga, coordonator campanii, Greenpeace România.

UE introduce noi limite de poluare pentru termocentrale

Începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Au fost introduse limite mai restrictive pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Aceste substanțe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate și de mediu.

spot_img

Ultimele știri