Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace: în 10 ani s-au produs mai mult de 7 miliarde de smartphone-uri. Care e impactul asupra mediului

Din 2007 și până în prezent au fost produse, la nivel global, mai mult șapte miliarde de telefoane inteligente. Este unul dintre rezultatele ultimului raport al Greenpeace, în care experții analizează impactul pe care îl au aceste dispozitive asupra mediului.

smartphone
foto: greenpeace.org

 

Reprezentanți din cadrul organizației au declarat, odată cu lansarea raportului, că au dorit să afle câte telefoane s-au produs din 2007 – momentul în care Apple a lansat primul iPhone –  și până în prezent. Potrivit raportului, la nivel global, aproape două din trei persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, dețin un smartphone. Așadar, în zece ani, mai mult de 7 miliarde de telefoane inteligente au ajuns pe piață. În acest ritm, avertizează Greenpeace, la sfârșitul vieții, vom fi deținut 29 de telefoane. Totodată, dacă fiecare dintre cele 7 milioane de dispozitive produse până în prezent ar fi funcționale, ar fi îndeajuns pentru fiecare om al planetei. 

De ce sunt înlocuite mai des telefoanele inteligente

Există mai multe motive pentru care un telefon nu ajunge să fie folosit pe parcursul întregii sale durate de viață. Uzura morală, ofertele avantajoase sau faptul că dispozitivele sunt din ce în ce mai compacte sunt câteva dintre motivele identificate de Greenpeace.

„Utilizatorii de smartphone sunt deseori „ademeniți” să-și înlocuiască permanent telefoanele. Acest lucru se întâmplă fie din cauză că producătorii le propun contracte avantajoase, în care telefoanele par a fi oferite gratuit, fie din cauză că o singură componentă a vechiului telefon se defectează. Așa se ajunge la situația în care reparațiile sunt uneori prea complicate sau prea scumpe pentru o venitul unei persoane obișnuite”, potrivit Greenpeace.

Potrivit raportului, Fairphone și LG G5 sunt singurele două telefoane dintre cele 13 analizate, care au baterii care pot fi înlocuite. Adesea, din cauza bateriilor, consumatorii sunt forțați să își schimbe cu totul telefonul atunci când ar putea să schimbe doar bateria.

În plus, tot din cauza designului actual al telefoanelor – ce au componente tot mai micireciclarea este deficitară și ineficientă. Organizația de mediu susține că demontarea este dificilă și, de multe ori, telefoanele sunt tocate și topite atunci când sunt reciclate. Din cauză că materialele din componența lor sunt foarte mici și foarte diferite, reutilizarea lor este ineficientă.

Totuși, Apple l-a prezentat anul trecut pe Liam, un robot care dezmembrează iPhone-urile, bucată cu bucată pentru a facilita reciclarea.

E-waste în cifre

Greenpeace estimează că, în 2014, risipa de materiale provenită de la smartphone-uri a fost de 3,3 milioane de tone. Totodată, la nivel global, mai puțin de 16% din produsele electronice sunt reciclate.

De asemenea, alt rezultat al raportului a fost că, din 2007 și până în prezent, aproximativ 968 de TWh au fost folosiți pentru a produce telefoane. Prin comparație, cantitatea este aproape egală cu cantitatea de energie electrică necesară Indiei într-un an (973 Twh în 2014).

Nu în ultimul rând, Greenpeace atrage atenția că pentru producția telefoanelor inteligente sunt folosite mai mult de 60 de elemente diferite. În cazul acestora, foarte periculos este impactul unor procedee precum mineritul și procesarea, necesare producției de telefoane.

spot_img

Ultimele știri