Peste doua treimi din capacitatea sistemului energetic din Romania se pierde

Mai mult de doua treimi din energia electrica din sistemul energetic al Romaniei se pierde in procesele de transformare, productie si distributie, iar la consumator ajunge sub 30% din potential, a anuntat astazi presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Pierderile ar putea fi reduse considerabil cu ajutorul asa-numitelor retele electrice inteligente sau smart grids, care integreaza toate informatiile despre energie, pe tot traseul acesteia, pana la consumator.

„Avem pierderi uriase. Daca avem materie prima pentru 60.000 de megawati, dupa productie ramanem cu 20.000 de megawati. Se mai pierde in procesul de distributie 1.800 de megawati si ajungem cu sub 30% din ce am adus in proces. Ultimele analize ale Agentiei Internationale a Energiei arata ca ramanem doar cu 15%”, a declarat Iancu.

Acesta a adaugat ca un sistem de tip smart grids ar scadea masiv atat pierderile, cat si consumul de energie.

La sfarsitul saptamanii trecute, UE a publicat noua strategie energetica pentru perioada 2011-2020. Aceasta pune accent pe reducerea consumului, pe conservarea energiei si pe alimentarea sigura, la preturi competitive prin dezvoltarea retelelor inteligente. Pentru acest lucru ar fi necesara o investitie de peste 1.100 miliarde de euro, din care peste 530 miliarde de euro sunt prevazuti pentru transportul si distributia energiei.

Tot saptamana trecuta a fost semnat ordinul de ministru care prevede implementarea conceptului de smart grids. „Acesta va remodela toata gandirea noastra privind investitiile in sectorul energetic”, a declarat Constantin Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Nu scapam de carbune

Viitorul Europei, in urmatorii 30 de ani, va fi legat in continuare de energia pe baza de carbune. In prezent, 54% din energia consumata in Europa provine din arderea combustibililor fosili, proces care genereaza emisii importante de gaze cu efect de sera.

„Daca ar fi sa inlocuim acest procent cu energie regenerabila, ar fi nevoie sa crestem de sase ori puterea instalata in hidrocentrale, de o mie de ori pe cea din fermele eoliene, sa avem peste 1.800 de centrale nucleare si tot asa. Este imposibil sa anulam un astfel de potential”, a declarat presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor.

Cele mai mari cantitati de dioxid de carbon provin din transporturi si energie (67% din emisii), iar tot aici se afla si cel mai mare potential de reducere a acestora. Circa 70% din consumul energetic al unei tari provine din mediul urban, iar cladirile sunt responsabil pentru 40% din consum. In aceste conditii, Iancu estimeaza ca exista un potential de reducere cu 50% a consumului energetic in mediul urban.

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri