Peste jumătate dintre ţestoasele lumii sunt ameninţate cu dispariţia – studiu

in Biodiversitate 27 June 2020 59 Views

Peste jumătate din cele 360 de specii de broaşte ţestoase din lume sunt ameninţate cu dispariţia, conform unui studiu publicat în jurnalul Current Biology şi realizat de 51 de experţi.

În lipsa unor măsuri de interzicere sau restricţionare a comerţului cu broaşte ţestoase, numeroase specii vor dispărea definitiv în următorii ani.

Doar o interzicere a comerţului cu animale sălbatice poate ajuta la protejarea speciilor periclitate, au avertizat autorii studiului.

Sute de mii de broaște țestoase și țestoase sunt colectate în fiecare an pentru comerțul cu animale sălbatice. Testoasele sunt specii cu viață lungă și cu creștere lentă, ceea ce înseamnă că nu se pot reproduce suficient de repede pentru a reface populațiile luate din sălbăticie. Trei specii de broaște țestoase au dispărut în ultimele două secole, dar acest număr va urca dacă comerțul nu va fi restricționat.

În luna mai, autorităţile mexicane au confiscat 15.000 de broaşte ţestoase care urmau să fie traficate în China. În 2018, circa 18.000 de ţestoase au fost confiscate în Madagascar în doar câteva luni.

”Multe specii de ţestoase trăiesc foarte mult timp şi depun doar câteva ouă. Acest lucru înseamnă că astfel de specii pot dispărea într-un timp foarte scurt dacă sunt capturate exemplare femele aflate la maturitatea sexuală”, a explicat cercetătorul Uwe Fritz de la societatea Senckenberg din Dresda.

Broaştele ţestoase se numără printre animalele aflate pe cale de dispariţie la nivel mondial. Programele de înmulţire pot ajuta anumite specii, au declarat cercetătorii care au îndemnat lumea să acţioneze rapid, înainte de a fi prea târziu.

Studiul reiterează rolurile esențiale ale țestoaselor în ecosistemele lumii. Acestea oferă servicii critice, cum ar fi fluxul de energie, reciclarea nutrienților, scobirea, dinamica solului și dispersia semințelor în ecosistemele terestre, de apă dulce și marine în care apar.

Comentarii

comentarii