Majoritatea marilor companii ale lumii nu vor atinge ╚Ťintele Acordului de la Paris

in Business, Schimb─âri Climatice 27 September 2019 59 Views

Doar o cincime dintre cele mai mari companii ale lumii au ╚Öanse s─â ating─â ╚Ťintele stabilite ├«n cadrul Acordului de la Paris, conform unei noi analize.

O analiz─â a aproape 3000 de companii arat─â c─â doar 18% au planuri publice care sunt conforme ╚Ťintelor de limitare a ├«nc─âlzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale p├ón─â ├«n 2050. Analiza include companii din mai multe domenii ale economiei. Fiecare companie a primit un scor bazat pe planurile publice ale acestora.

Peste o treime dintre cele mai mari 200 de companii ale lumii nu fac publice datele privind emisiile de gaze cu efect de ser─â. Aproximativ jum─âtate dintre cele 2900 de companii incluse ├«n studiu au un scor pe termen scurt care este conform ╚Ťintelor Acordului de la Paris. ├Äns─â pe termen lung, doar o cincime dintre companii vor reduce emisiile ├«ndeajuns de mult pentru a limita ├«nc─âlzirea la 1.5C, iar peste o p─âtrime ar putea contribui la cre╚Öterea temperaturilor cu cel pu╚Ťin 2.7C.

Christiana Figueres, fosta directoare executiv─â a Programului ONU pentru Mediu, a declarat c─â acest raport are poten╚Ťialul de a fi o for╚Ť─â major─â pentru schimbare.

ÔÇ×Avem o fereastr─â de oportunitate mic─â dar sigur─â pentru a face toate eforturile necesare de a limita cre╚Öterea global─â a temperaturilor la 1.5C, contribuind a╚Öadar la o lume mai sigur─â, productiv─â, inclusiv─â din punct de vedere social ╚Öi prosper─â.ÔÇŁ, a declarat Figueres.

Zeci de companii, printre care ╚Öi Nestle, Danone, Nokia ╚Öi AstraZeneca, ╚Öi-au luat recent angajamentul de a ├«╚Öi reduce emisiile la net zero p├ón─â ├«n 2050 sau de a ├«╚Öi alinia opera╚Ťiunile cu ╚Ťintele Acordului de la Paris.

├Änaintea summit-ului climatic organizat de ONU, o alian╚Ť─â a celor mai mari asigur─âtori ╚Öi fonduri de pensii din lume, responsabili pentru investi╚Ťii ├«n valoare de peste 2.4 trilioane de dolari, ╚Öi-au luat angajamentul de a avea portofolii de investi╚Ťii neutre din punct de vedere al carbonului p├ón─â ├«n 2050.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii