FOTO. Un exemplar de pește rar a fost găsit pe o plajă din Australia

in Biodiversitate 22 March 2019 235 Views

Peștele-lună este cel mai greu peşte osos din lume și este o apariție neobișnuită, pentru că își petrece mare parte din timp la adâncime. La jumătatea lunii martie, un astfel de pește, decedat, a eșuat pe o plajă din Australia de Sud.

Foto: Linette Grzelak/Facebook

Doi pescari au observat un pește neobișnuit la gura de vărsare a râului Murray din Australia de Sud.

„Partenerul meu era plecat împreună cu colegii de muncă şi iniţial au crezut că era o bucată dintr-o ambarcaţiune”, a declarat Linette Grzelak pentru Guardian Australia.

Steven Jones, partenerul acesteia, este pescar de foarte mulți ani și „știa ce specie de pește e, dar nu văzuse niciodată unul real în viața sa”, a mai spus femeia pentru BBC. „De aceea au și făcut pozele. A zis că era foarte greu și că avea pielea aspră ca a unui rinocer”.

Exemplarul avea o lungime de 1,8 metri și, din păcate, era decedat. Potrivit experților, acesta era unul mic, pentru că peștii-lună pot ajunge până la 4 metri lungime și o greutate de peste 2,5 tone.

Peştele-lună (Mola mola) este o specie oceanică ce se hrănește la mare adâncime, în special cu meduze și este cel mai greu peşte osos din lume. Din când în când, se ridică la suprafață pentru a se încălzi și stă cu corpul său în formă de disc pe o parte (de aici și numele în engleză „sunfish”). Are două înotătoare mari, pe burtă și pe spate (de aceea este confundat uneori cu un rechin), două înotătoare mici în lateral, iar coada arată ca un volănaș. Gura este mică, disproporțională cu corpul.

Potrivit lui Ralph Foster, directorul colecţiei de peşti de la Muzeul din Australia de Sud, peștele reprezintă o apariţie rară în această zonă.

Deși nu reprezintă o amenințare pentru oameni, în Australia au cauzat avarii majore ambarcațiunilor, din cauza mărimii lor. Anul trecut, o barcă a trebuit să se retragă dintr-o cursă importantă după ce a lovit un pește-lună și a suferit avarii la cârmă.

Foster a declarat că nu se cunosc multe lucruri despre acest peşte și că o nouă varietate a acestei specii fiind descoperită cu doar doi ani în urmă.

La începutul lunii, un exemplar dintr-o varietate a acestei specii (Mola tecta) a fost descoperit eşuat pe o plajă din California, evenimentul fiind o premieră în emisfera nordică în ultimii 130 de ani.

Comentarii

comentarii