Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

in EcoLIFESTYLE 12 July 2018 36 Views

Un nou raport arat─â o situa╚Ťie ├«ngrijor─âtoare: ├«n timp ce unul din ╚Öapte oameni, la nivel mondial, nu m─ân├ónc─â suficient, o treime din pe╚Ötele prins ajunge, mort, peste bord. Iar asta se ├«nt├ómpl─â fie pentru c─â pe╚Ötii sunt prea mici ╚Öi nedori╚Ťi, fie din cauza lipsei echipamentelor care ar p─âstra pe╚Ötele proasp─ât.

Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

La ├«nceputul acestei s─âpt─âm├óni a fost dat publicit─â╚Ťii cel mai nou raport privind starea pescuitului ╚Öi a acvaculturii, la nivel mondial. Una dintre concluziile studiului este c─â 35% din capturi sunt aruncate peste bord dup─â ce au murit.

ÔÇ×Aproape un sfert din aceste pierderi reprezint─â pe╚Öti nedori╚Ťi pentru c─â sunt prea mici sau sunt dintr-o specie nedorit─â. Dar cele mai mari pierderi se datoreaz─â lipsei de cuno╚Ötin╚Ťe sau de echipamente, cum ar fi frigidere sau ghea╚Ť─â, pentru a p─âstra pe╚Ötele proasp─âtÔÇŁ, explic─â The Guardian.

Organiza╚Ťia de M├óncare ╚Öi Agricultur─â din Na╚Ťiunile Unite (Food and Agriculture Organization ÔÇô FAO), care a realizat studiul, a depus eforturi pentru a diminua aceste pierderi, cum ar fi rafturi pentru uscarea pe╚Ötelui din Lacul Tanhanyika din Africa sau facilit─â╚Ťi mai bune ├«n Oceanul Indian pentru a reduce pierderile de recoltare a crabului cu 40%. ├Äns─â aceste op╚Ťiuni sunt costisitoare, astfel ├«nc├ót mul╚Ťi pescari nu ╚Öi le pot permite.

O alt─â observa╚Ťie ├«ngrijor─âtoare a raportului este c─â num─ârul speciilor pescuite ├«n exces a crescut de trei ori ├«n ultimii 40 de ani. ├Än plus, schimb─ârile climatice for╚Ťeaz─â multe specii s─â plece din apele calde, tropicale, spre unele mai reci, dinspre nord. Aceste migra╚Ťii a sporit insecuritatea alimentar─â a popoarelor care se bazau pe pescuit.

Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

Tot ├«n raport se arat─â c─â num─ârul de pe╚Öti prin╚Öi din s─âlb─âticie a r─âmas stabil din anii `80 p├ón─â acum, ├«n timp ce pe╚Ötii din cresc─âtorii reprezint─â 53% din pe╚Ötii consuma╚Ťi la nivel mondial. Problema este c─â aceast─â modalitate de a cre╚Öte pe╚Ötii nu este eficient─â, pentru c─â pe╚Ötii carnivori, cum ar fi somonul, trebuie s─â consume cantit─â╚Ťi mari de pe╚Öti mici. De exemplu, pentru un kilogram de somon, pe╚Ötele trebuie s─â consume 1 kilogram, 1 kilogram ╚Öi jum─âtate de hran─â.

ÔÇ×Folosirea a 20 de milioane de tone de pe╚Öti ca macrou, sardine ╚Öi hamsii pentru a hr─âni pe╚Ötii din cresc─âtorii, ├«n locul oamenilor, este o risip─â major─â de hran─âÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian Lasse Gustavsson, directorul companiei Oceana din Europa.

vegis.ro

Ce po╚Ťi face tu

Tree Hugger a f─âcut un ghid pentru cititorii s─âi care vor s─â contribuie la ├«mbun─ât─â╚Ťirea st─ârii pescuitului la nivel mondial. D─âm mai jos c├óteva dintre sfaturile lor:

  • Alege pe╚Ötii mici pentru c─â, de multe ori, sunt mai boga╚Ťi ├«n seleniu ╚Öi Omega 3, dar ╚Öi pentru c─â se afl─â la baza lan╚Ťului alimentar, deci po╚Ťi evita bioacumularea chimic─â.
  • Caut─â speciile mai pu╚Ťin cunoscute ╚Öi nu r─âm├óne numai la creve╚Ťi, somon ╚Öi ton.
  • M─ân├ónc─â pe╚Öti pescui╚Ťi c├ót mai aproape de casa ta, mai ales dac─â locuie╚Öti ├«n preajma unui lac sau a unui r├óu. Alege mai bine ce-au prins pescarii, dec├ót vreo specie importat─â din cealalt─â parte a lumii.

Comentarii

comentarii