Raport: peste 97% din alimentele din UE conțin urme de pesticide

in Poluare 20 April 201773 Views

Peste 97% din alimentele din UE conțin urme de pesticide, potrivit unui raport realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și citat de euractiv.com. Totuși, nivelul de pesticide găsit în alimente îndeplinește standardele UE.

pesticide

foto: de.wikipedia.org/wiki/

Eșantioanele alimentare pe care s-au făcut testele au fost colectate în 2015 din 28 de state membre UE, dar și din Norvegia și Islanda. În total, cercetătorii au luat în calcul 744 de tipuri diferite de pesticide care pot fi prezente în alimente. Potrivit raportului, în România au fost analizate 623 de probe alimentare.

Potrivit EFSA, dintre cele 84,341 de probe alimentare analizate, provenite din agricultura convențională, 97,2% conțineau urme de pesticide. De asemenea, 53% din probele analizate au fost libere de reziduuri cuantificabile și în 43,9% din acestea a fost găsită o cantitate de pesticide care nu depășește limitele legale.

5,6% din alimentele analizate au cantități de pesticide peste limita legală

Cu toate acestea, potrivit EFSA, 5,6% din mostrele de alimente analizate, provenite din țările non-EU, au depășit limitele legale de pesticide. Față de 2014, cifra se află în scădere cu 6,5%. Pentru a îndeplini standardele UE, reziduurile de pesticide prezente în orice aliment nu trebuie să depășească dublul limitei legale.

De asemenea, în cazul țărilor UE, 1,7% din probele de alimente analizate au depășit limitele legale. Cifra se află în creștere față de 2014, când 1,6% din alimente au avut concentrații care au depășit valorile legale permise.

Bananele, fructele care conțin cele mai multe tipuri de pesticide

În cadrul acestui raport, în fiecare țară a fost analizate probe din aceleași tipuri de alimente. Acestea au fost: vinetele, bananele, broccoli-ul, uleiul de măsline virgin, sucul de portocale, mazărea, ardeiul gras, strugurii, cerealele, untul și ouăle.

De asememea, potrivit aceleiași surse, au fost identificate alimente care conțineau mai multe tipuri de pesticide. În acest caz, bananele, strugurii și ardeii grași au fost produsele cu cele mai mari rate raportate. În cazul a 58% (701 de mostre) din probele luate din banane au fost întâlnite, în același eșantion, mai multe tipuri de pesticide.

pesticide

foto: raport EFSA

De asemenea, în cazul strugurilor, 58% (750 de probe) din total conțineau mai multe tipuri de pesticide, în timp ce 24% (338 de probe) din totalul ardeilor grași testați în laborator conțineau mai multe tipuri de pesticide.

Raportul poate fi consultat integral aici.

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii