Pesticidele creează dependență pentru albine într-un mod similar cu nicotina

in Biodiversitate 4 September 2018 144 Views

Bondarii devin dependenți de hrana contaminată cu pesticide într-un mod care poate fi comparat cu dependența de nicotină la fumători, conform unui nou studiu.

O echipă de cercetători britanici a realizat mai multe teste utilizând două soluții cu zahăr, dintre care una conținea pesticide pe bază de neonicotinoide. Oamenii de știință au descoperit că, în timp, albinele preferă hrana care conține pesticide.

Rezultatele studiului sugerează că impactul nectarului contaminat cu pesticide care ajunge în coloniile de albine este mai mare decât se estima.

Richard Gill, cercetător la Departamentul Științelor Vieții din cadrul Imperial College London și autor al studiului, a explicat pentru The Guardian că neonicotinoidele afectează receptori nervoși la insecte care sunt similari cu receptorii afectați de nicotină în mamifere.

„Dacă au de ales, albinele par să evite hrana care conține neonicotinoide. Dar pe măsură ce albine individuale gustă din hrana tratată, dezvoltă o preferință pentru ea. Descoperirile noastre că bondarii capătă o preferință pentru neonicotinoide indică anumite simptome de comportament dependent, ceea ce este intrigant luând în considerare proprietățile adictive ale nicotinei în oameni, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest fenomen în albine.”

Pesticidele pe bază de neonicotinoide au o structură chimică similară cu cea a nicotinei, compusul din tutun care provoacă dependență. Uniunea Europeană a interzis utilizarea nenicotinoidelor pentru toate culturile care nu sunt crescute în sere.

Studii precedente arată că neonicotinoidele pot face albinele să devină dezorientate și să nu-și mai găsească drumul înapoi la stup, reducându-le rezistența la boală și afectându-le ciclul de viață, fiind unul dintre motivele principale pentru sindromul colapsului coloniilor.

libris.ro

O nouă clasă de pesticide propusă ca alternativă pentru neonicotionoide, pe bază de sulfoximină, ar putea fi la fel de periculoasă pentru albine, conform unui studiu recent.

Anul trecut, Națiunile Unite au avertizat că 40% dintre insectele polenizatoare, în special albinele și fluturii, se îndreaptă spre extincție.

Comentarii

comentarii