Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pestii din Marea Neagra, victimele inundatiilor

Sute de pesti morti au fost adusi de apele marii pe plajele din Constanta, Navodari si Mamaia, in ultimele zile. Potrivit specialistilor, pestii au murit din cauza scaderii salinitatii apei si a lipsei oxigenului, pe fondul inundatiilor si a caniculei, care au adus mai multa apa dulce in Marea Neagra si au dus la cresterea temperaturii apei.

Fenomenul este suficient de amplu incat sa puna probleme autoritatilor locale, care trebuie sa stranga pestii morti de pe plaje. Potrivit directorului Institutului de Cercetari Marine „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev, au fost gasiti pesti morti pe plaje atat in Constanta, Mamaia, Navodari, cat si in zona de sud, pana in 2 Mai.

De zece ori mai putin oxigen in apa

„Pestii au murit din cauza lipsei oxigenului si a salinitatii scazute. Concentratia de oxigen din apa este e zece ori mai mica decat valoarea medie anuala, din cauza prezentei materiei organice si a temperaturilor foarte ridicate. Zilele trecute, la o adancime de 38 de metri, in Mamaia, temperatura apei era de 26,7 grade Celsius, in timp ce valoarea normala este de 24-25 de grade. Intreaga masa e fiarta”, a declarat pentru ”Green Report” Simion Nicolaev.

Din cauza inundatiilor, debitul Dunarii a crescut, iar in Marea Neagra a ajuns mult mai multa apa dulce decat in mod obisnuit. Astfel, salinitatea Marii Negre in zona litoralului romanesc a ajuns la 3-4 grame la mie, la mai putin de jumatate fata de nivelul nomal.

Aceste schimbari afecteaza foarte mult organismele marine, determinand disparitia temporara a unora dintre ele. De exemplu, midiile nu pot rezista mai mult de doua saptamani la o salinitate mai scazuta de 7-8 grame la mie, iar un nivel mai scazut al salinitatii determina disparitia lor temporara.

Problema de cateva zile

Cu toate acestea, fenomenul nu va fi de lunga durata, sustine Simion Nicolaev, iar principala problema va fi strangerea pestilor morti de pe litoral. El a adaugat ca apa nu prezinta niciun pericol pentru turisti si ca sanatatea acestora nu este in pericol daca se scalda in apele marii.

„Efectele acestea vor disparea in cateva zile. Unele organisme vor muri, iar apoi vor aparea din nou. Sunt fenomene tipice pentru marile si zonele in care parametrii oscileaza foarte mult, iar acum temperaturile si apa dulce care s-a tot varsat in mare in ultimele doua luni au contribuit foarte mult la agravarea problemei”, a adaugat directorul Institutului de Cercetari Marine.

In prezent, echipe ale Institutului „Grigore Antipa” se afla pe litoral pentru a analiza apa marii, precum si pestii morti. Problema se intalneste numai pe litoralul romanesc in aceasta perioada, a adaugat seful Institutului. In Bulgaria, apele marii au o salinitate normala, deoarece acolo ajung cantitati mai mici de apa din Dunare.
 

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri