Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Peștii încep să își piardă simțul olfactiv din cauza acidității în creștere a oceanelor

Când dioxidul de carbon este absorbit de apa de mare, se formează acidul carbonic, ceea ce face ca apa să devină mai acidă. Începând cu Revoluția Industrială, nivelul de CO2 oceanic a crescut cu 43% și se preconizează că până la sfârșitul acestui secol va ajunge să fie de două ori și jumătate mai mare față de nivelurile actuale.

Peștii folosesc simțul olfactiv pentru a găsi alimente, habitate sigure, pentru a evita prădătorii, pentru a se recunoaște reciproc și a găsi terenuri adecvate pentru reproducere. O reducere a capacității lor de miros poate compromite aceste funcții esențiale pentru supraviețuirea lor.

Noul studiu oferă dovezi că speciile importante din punct de vedere economic vor fi afectate de creșterea nivelului de CO2, lăsând peștii vulnerabili deoarece afectează capacitatea acestora de a detecta mirosurile.

Cercetătorul de la Universitatea Exeter, dr. Cosima Porteus, care a condus studiul, a declarat: „Studiul nostru este primul care analizează impactul creșterii dioxidului de carbon în ocean asupra sistemului olfactiv al peștilor. În primul rând, am comparat comportamentul bibanilor de mare tineri la nivelurile de CO2 tipice pentru condițiile oceanice de astăzi și la cele prognozate pentru sfârșitul secolului. Bibanii de mare din apele acide au înotat mai puțin și erau mai puțin probabil să răspundă atunci când au întâlnit mirosul unui prădător. Aceste pești au fost, de asemenea, mult mai probabil să „înghețe” indicând anxietate. „

Experții de la Universitatea din Exeter, în colaborare cu oamenii de știință de la Centrul de Științe Marine (CCMar, Faro, Portugalia) și Centrul pentru Mediu, Pescuit și Știință în Acvacultură (Cefas), au testat, de asemenea, capacitatea nasului basului de mare de a detecta mirosuri diferite. Ei au reușit să facă acest lucru prin înregistrarea activității din sistemul nervos în timp ce nasul lor a fost expus la apă cu niveluri diferite de CO2 și aciditate.

Dr. Porteus a adăugat: „Simțul mirosului la bibanul de mare a fost redus cu până la jumătate în apa care a fost acidificată la nivel de CO2 prognozat pentru sfârșitul secolului. Capacitatea lor de a detecta și de a răspunde la unele mirosuri asociate cu alimentele și situațiile periculoase au fost mai puternic afectate decât în ​​cazul altor mirosuri. Credem că acest lucru se explică prin apa acidă care afectează modul în care moleculele odorante se leagă de receptorii olfactivi din nasul peștilor, reducând sensiblitatea a cât de bine pot distinge acești stimuli importanți”.

Oamenii de știință au studiat, de asemenea, modul în care nivelurile de CO2 și de aciditatea ridicată din apă au afectat genele exprimate în nasul și creierul bibanului de mare și au găsit dovezi că există o expresie modificată a multora dintre genele implicațite în detectarea mirosurilor și prelucrarea acestor informații. Cu toate că în studiu au fost utilizați doar bibani, procesele implicate în simțul mirosului sunt comune pentru multe specii acvatice și, prin urmare, concluziile ar trebui să se aplice în sens larg.

Dr. Porteus a mai spus: „Vroiam sa examinez daca peștele are vreo abilitate de a compensa acest simt al mirosului redus, dar am constatat că, în loc să sporească expresia genelor pentru receptorii de miros din nas, au făcut contrariul, exacerbatând problema”.

spot_img

Ultimele știri