Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

PET-urile, cele mai des întâlnite deșeuri din plastic în cursurile de apă europene

PET-urile sunt deșeurile din plastic cele mai des întâlnite în cursurile de apă europene, urmate de ambalaje de mâncare și mucuri de țigări, conform unui nou raport.

Pungile de plastic alcătuiau doar 1% din deșeurile din plastic găsite în apele dulci, reflectând ani de eforturi pentru a reduce utilizarea lor, conform raportului Plastic Rivers realizat de Earthwatch Europe și Plastic Oceans UK. Consumatorii ar trebui să fie mai conștienți de ce pot face pentru a reduce poluarea cu plastic.

„Produsele pe care le cumpărăm în fiecare zi contribuie la problema plasticului din oceane. Plasticul aruncat de noi ajunge în râuri de la gunoiul generat de stilul nostru de viață pe fugă și de la obiectele pe care le aruncăm în toalete. Această abordare are consecințe mult mai serioase iar raportul arată moduri foarte simple de a evita această problemă și de a opri poluarea cu plastic.”

Deși poluarea oceanelor cu plastic a primit cea mai mare atenție, aproximativ 80% din deșeurile din plastic ajung în oceane din râuri. Mulți experți cred că cel mai bun mod de a reduce poluarea mărilor este de a curăța râurile.

Studiu: Poluarea cu plastic a oceanelor aduce societății daune anuale în valoare de miliarde de dolari

Autorii au examinat nouă studii legate de poluarea surselor de apă dulce în Europa, evaluând prevalența a mai multe tipuri de macroplastice. Raportul a exclus microplasticele, echipamente de pescuit și obiecte din agricultură sau industrie, concentrându-se pe deșeurile generate de consumatori.

Sticlele din plastic au reprezentat 14% din deșeuri, ambalajele 12%, iar mucurile de țigări, 9%. 6% din deșeuri au fost reprezentate de recipiente de alimente de unică folosință, urmate de bețișoare de ureche (5%) și pahare de unică folosință (4%).

Alternative.blue – Alternative durabile, naturale, la produsele de uz comun din plastic

O altă sursă semnificativă de poluare sunt obiectele sanitare, cum ar fi șervețele umede, scutece și tampoane, care sunt aruncate la WC de consumatori și ajung in cursurile de apă sau creează probleme de canalizare.

Uniunea Europeană a aprobat recent planul de a interzice începând cu 2021 zece produse din plastic de unică folosință, cum ar fi paie de băut, tacâmuri din plastic de unică folosință și bețișoare de urechi.  

spot_img

Ultimele știri