Aproape 4.000 de persoane au semnat o peti╚Ťie prin care cer Prim─âriei Bucure╚Öti aer mai curat

in Aer, EcoLIFESTYLE, Evenimente, Poluare 20 March 2019 431 Views

3.880 de persoane au semnat peti╚Ťia ÔÇ×Dreptul la aerÔÇŁ ├«n care cer Prim─âriei Bucure╚Öti s─â ia m─âsuri eficiente prin care s─â reduc─â nivelul polu─ârii aerului din Capital─â, ÔÇ×├«n cel mai scurt timp cu putin╚Ť─âÔÇŁ. Ast─âzi, ini╚Ťiatorii demersului vor depune ├«n acest sens la registratur─â o pl├óngere prealabil─â, urm─âtorul pas fiind ├«nf─â╚Ťi╚Öarea ├«n instan╚Ť─â.

Comunitatea Declic este una care militeaz─â pentru o societate mai just─â, ├«n care fiecare cet─â╚Ťean joac─â un rol activ, potrivit descrierii de pe site. O ini╚Ťiativ─â din cadrul acestei comunit─â╚Ťi este campania ÔÇ×Dreptul la aerÔÇŁ, ├«n cadrul c─âreia 3.880 de persoane (din 4.000, c├ót era ╚Ťinta) au semnat o peti╚Ťie prin care atrag aten╚Ťia Prim─âriei Capitalei c─â Planului Integrat de Calitate a Aerului (P.I.C.A.) ├«n Municipiul Bucure╚Öti 2018-2022 a ├«nc─âlcat mai multe dispozi┼úii legale.

ÔÇ×Solicit─âm Prim─âriei ╚Öi Consiliului General al Municipiului Bucure╚Öti s─â revoce Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018 – 2022 deoarece cuprinde m─âsuri nerealiste ╚Öi nepotrivite, unele dintre ele contribuind chiar la cre┼čterea polu─âriiÔÇŁ, spun ace╚Ötia.

Printre cele descrise în plângerea prealabilă se numără utilizarea unui studiu expirat, realizat cu cinci ani înaintea aprobării P.I.C.A.

ÔÇ×├Än contextul cunoscut ├«n care indicii de poluare din Bucure╚Ötiul anului 2017 au crescut masiv ├«n urma adopt─ârii Legii nr. 1/2017 care a eliminat timbrul de mediu ╚Öi a permis ├«nmatricularea ╚Öi apari╚Ťia ├«n traficul din Bucure╚Öti a zeci de mii de autoturisme vechi (media fiind de 10 ani vechime), ├«n special echipate cu motoare diesel poluante (gama Euro 0 la Euro 4, f─âr─â filtru de particule), sus╚Ťinerea c─â informa╚Ťiile viz├ónd nivelul polu─ârii din Bucure╚Ötiul anului 2013, con╚Ťinute de Studiul PICA, sunt valabile ╚Öi ├«n anul 2017, ╚Öi asta f─âr─â a se preciza data efectiv─â de referin╚Ť─â pentru anul 2017, este lipsit─â de orice fundament ╚Öi trimite ├«n derizoriu, fie ╚Öi numai din acest motiv, ├«ntregul PICA adoptat de HCGMBÔÇŁ.

naturafresh.ro

Mai mult, ini╚Ťiatorii repro╚Öeaz─â Prim─âriei Capitalei ╚Öi c─â desfiin╚Ťeaz─â mai multe linii de tramvai, c─â extinde cu 93 de kilometri arterele de circula╚Ťie, ├«ncuraj├ónd transportul rutier cu autoturismul personal ├«n detrimentul celui public, c─â prevede ├«nfiin╚Ťarea unor piste pentru biciclete ├«n cu totul alte zone dec├ót sugerau studii complexe realizate de exper╚Ťi ├«n toate modurile de transport, al─âturi de cele 40 de administra╚Ťii locale din Bucure╚Öti ╚Öi Ilfov.

ÔÇ×De fapt, amatorismul m─âsurii I.7 propus─â de PICA este evident─â atunci c├ónd se constat─â c─â lungimea de 67 de km de piste pentru biciclete propuse este, de fapt, cu peste 37 km mai mare dec├ót lungimea str─âzilor pe care se realizeaz─â aceste pisteÔÇŁ, se arat─â ├«n document.

Ini╚Ťiatorii demersului pentru aer curat sunt cet─â╚Ťeni ╚Öi c├óteva ONG-uri, printre care ╚Öi OPTAR (Organiza┼úia pentru Promovarea Transportului Alternativ ├«n Rom├ónia), care este o asocia┼úie care sus┼úine dezvoltarea mobilit─â┼úii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cet─â┼úeni, indiferent cum aleg s─â se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

Protest cu m─â╚Öti pe fa╚Ť─â ├«n fa╚Ťa Prim─âriei Capitalei fa╚Ť─â de aerul poluat
Protest cu m─â╚Öti pe fa╚Ť─â la Prim─âria Capitalei ├«mpotriva aerului poluat, 13 decembrie 2018

ÔÇ×Ca o concluzie, toate m─âsurile din scenariul de referin╚Ť─â (inclusiv I.10, I.11, I.12, II, III, IV, V), respectiv din scenariul de proiec╚Ťie al PICA, sunt lipsite de analiz─â din perspectiva eficien╚Ťei, ┼či nici nu cuantific─â la nivelul municipiului Bucure╚Öti gradul concret, spre exemplu printr-un procent semnificativ, ├«n care poluarea actual─â determinat─â de traficul rutier din ora╚Ö, s─â fie redus─â astfel ├«nc├ót valorile limit─â ╚Öi valorile ╚Ťint─â ale poluan╚Ťilor viza╚Ťi de regimul de gestionare I, s─â nu mai fie dep─â╚Öite. ╚śi pentru aceste motive v─â solicit─âm revocarea HCGMB325 ╚Öi elaborarea unui nou PICA, bazat pe un studiu de aer actualizat, adoptat ├«n urma unei dezbateri publice reale, care s─â includ─â m─âsuri solicitate de public, cuantificabile ├«n mod real din perspectiva eficien╚Ťei, menite a reduce ├«n mod imediat nivelul emisiilor poluante din Bucure╚Öti, rezultate din traficul rutierÔÇŁ, au ├«ncheiat ace╚Ötia pl├óngerea prealabil─â.

Comentarii

comentarii