Campanie Declic pentru salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

in Biodiversitate 6 March 2019 62 Views

Organizația Declic a lansat o petiție prin care solicită Ministerului Mediului să rezilieze contractul cu Romsilva pentru administrarea Parcului Național Semenic –Cheile Carașului (PNSCC). Peste 7.000 de semnături au ajuns la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor de la Senat, o decizie urmând a fi luată în următoarele săptămâni.

© Agent Green

Anchetele realizate de Agent Green, GEC Nera, Asociația Altitudine și alte ONG-uri de mediu, precum și documentările făcute pe teren de senatorul Mihai Goțiu au scos în evidență tăieri și distrugeri importante ale Parcului Național Semenic – Cheile Carașului sub administrarea Romsilva, conform petiției Declic. O anchetă a Corpului de control al Ministerului Apelor și Pădurilor a confirmat o parte importantă a ilegalităților semnalate și a trimis raportul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Planul de management trimis de Romsilva pentru avizare are ca scop să acopere toate abuzurile și ilegalitățile care au provocat distrugeri masive în ultimii ani. Noul plan ar permite distrugerea pădurilor pe 66% din suprafața parcului, zonele de protecție strictă și integrală fiind de doar 34%. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și OUG 57/2007 arată că un parc național trebuie să dețină o suprafață de minim 75% de zone de protecție strictă și integrală.

În mai 2018, Agenția Națională pentru Arii Naturale (ANANP) a transmis o notificare ultimativă către Romsilva pentru nerespectarea obligației contractuale de realizare a Planului de management, cu termen de 30 de zile. Romsilva nu a respectat nici această ultimă amânare, după 14 ani de administrare a parcului fără plan de management.

Romsilva a confirmat în funcție un director de parc, Ifca Nicolae, care a căzut de două ori concursul public, iar în anul 2017 a primit calificativul ”insuficient” la evaluarea privitoare la calitatea administrării PNSCC.

În anul 2018, mai mulți membri ai Consiliului Științific ai PNSCC și-au dat demisia, în semn de protest pentru modul în care se forțează realizarea și aprobarea Planului de management, prezentând liste cu numeroase abuzuri și ilegalități comise de Administrația PNSCC a Romsilva.

În cadrul petiției, se cere constatarea încetării de drept a contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Petiția a adunat peste 7.000 de semnături care au fost prezentate ieri Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor de la Senat.

De asemenea, senatorul Mihai Goțiu a prezentat sesizarea prin care se solicită constituirea unei comisii de anchetă parlamentară pentru cercetarea abuzurilor și ilegalităților din Semenic, dar și a modului în care autoritățile publice, în frunte cu Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor și instituțiile din subordine acoperă distrugerile provocate de Romsilva. O decizie va fi luată în următoarele două săptămâni.

Cu o suprafață de peste 36.000 de hectare, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde 11 rezervații naturale: Cheile Caraşului, Izvoarele Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa, Rezervaţia Buhui – Mărghitaş, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ, Peştera Buhui, Peştera Răsuflătoarei, Peştera Exploratorii 85. Peste 4.600 de hectare (Izvoarele Nerei) de păduri virgine de fag au fost incluse, în 2017, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dacă nu ați semnat încă petiția, o puteți face aici.

Comentarii

comentarii