Cum să organizezi o petrecere de Crăciun fără plastic

in EcoLIFESTYLE 26 December 2018 104 Views

Cantitatea de deșeuri se dublează în perioada Crăciunului, spun studiile, iar mare parte este plastic de la ambalaje sau de la foliile pentru împachetat cadourile. Când organizezi o petrecere de Crăciun, folosește sfaturile de mai jos ca să reduci sau chiar să elimini plasticul.

Cum să organizezi o petrecere de Crăciun fără plastic

Decorații naturale

Ca să nu cumperi beteală, globuri sau alte produse din plastic, poți să creezi un decor pentru Crăciun folosind lucruri pe care natura ți le pune la dispoziție: mere, scorțișoară, conuri, frunze, rodii, lemne, fructe uscate.

Farfurii, pahare și tacâmuri adevărate

Pentru masa în familie sau atunci când vin prietenii în vizită sigur așezi pe masă farfuriile cele bune, poate din ceramică, paharele din sticlă și tacâmurile din inox. De ce nu ați face la fel și când organizați o petrecere la birou sau între colegii de la dansuri? Fiecare poate să-și aducă propriul set și cu siguranța va și avea grijă de el. Sau puteți cumpără veselă la mâna a doua, chiar și cu modele diferite.

savonnerie.ro

Oferă cadouri fără plastic sau experiențe

Cum petrecerile de Crăciun implică, de cele mai multe ori, și cadouri, ține minte că poți să oferi produse necesare unui stil de viață fără plastic, cum ar fi paie din inox, săpunuri ambalate în hârtie, termosuri, căni, sacoșe din material textil, cărți, produse de la producători locali. Sau, poate chiar și mai bine, oferă experiențe. Studiile spun că acestea produc o bucurie mai mare decât lucrurile materiale. Poți să alegi un curs de chitară sau de gătit, un abonament la un muzeu sau la o revistă bună sau un bilet la un concert.

Idei creative de împachetat și decorat cadourile

Alege altfel de ambalaje

Hârtia colorată de ambalat ajunge, de cele mai multe ori, la gunoi după prima utilizare. Chiar dacă unii fac eforturi să o refolosească, ciclul ei de viață tot se termină după două utilizări. Apoi, de la coșul de gunoi, ajunge în incineratoare sau la groapa de gunoi, pentru că multe astfel de hârtii conțin și plastic. Așadar, poți să alegi hârtia reciclată pe care să aplici diferite obiecte (crenguțe, fotografii), pânza sau poate o eșarfă.

Gătește acasă

Dincolo de faptul că ai satisfacția că ai realizat ceva cu mâinile tale, reduci semnificativ sau chiar elimini plasticul. Tot ce trebuie să faci e să cumperi ingredientele de bază la kilogram, având proprii tăi săculeți, și preferabil din piață. În plus, gătește mai multe feluri de mâncare pe bază de legume.

produse locale smart cook gabriel toader bucătarul țăcănit 10

plating pregătit pentru restaurantul Cocoșu Roșu; foto: social media

Dă tu tonul petrecerii fără plastic

Anunță-ți invitații că petrecerea de anul acesta pentru Crăciun va fi una fără plastic și roagă-i să se conformeze. Poți chiar să îi îndrumi către surse de unde se pot inspira sau informa.

Ia-ți revanșa de Revelion 2019

Dacă până acum nu te-ai gândit că petrecerile pe care le organizezi de Crăciun ar putea fi fără plastic, dar și pentru că decorurile, gătitul, cadourile și ambalajele fără plastic necesită timp, îți poți lua revanșa la petrecerea pentru Revelion 2019.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii