Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: Laszlo Borbely: legea padurilor va fi modificata

Ministrul mediului a pus pe hartie o serie de propuneri prin care sa interzica vanzarea „la bucata” a padurilor, dupa ce EVZ a semnalat faptul ca actul normativ pune in pericol fondul forestier. Desi a intrat in vigoare de numai trei saptamani, legea care permite vanzarea „la bucata” a padurilor, punand in pericol fondul forestier, va fi modificata. Decizia a fost luata, ieri, de oficialii Ministerului Mediului – care au aflat, miercuri, din EVZ despre adoptarea si promulgarea actului normativ.

„Avand in vedere initiativa legislativa aprobata de parlament si publicata in Monitorul Oficial, precum si posibilele efecte asupra administrarii fondului forestier, Ministerul Mediului si Padurilor are in curs de elaborare un proiect de act normativ prin care se va mentine interdictia divizarii fondului forestier sub un hectar”, au precizat, aseara, subordonatii ministrului Laszlo Borbely.

Acestia au gasit si modalitatea ca, prin aceasta decizie, sa nu aduca atingere dreptului de proprietate: si suprafetele mai mici de un hectar vor putea fi transmise mostenitorilor.

„Pentru a asigura o gestionare durabila a fondului forestier, ministerul are in vedere inclusiv introducerea unor masuri prin care sa fie evitata faramitarea excesiva a proprie tatilor forestiere, facand, in acelasi timp, o distinctie clara intre divizarea unor proprietati prin procesul legal de mostenire/ succesiune si divizarea prin lotizare si vanzare sau alte proceduri similare”, au subliniat mai-marii de la Mediu.

„Sunt favorizati cei care vor sa construiasca in paduri”

In ultimele zile, legea intrata in vigoare pe 24 martie a starnit dezbateri aprinse si i-a impartit in doua „tabere” chiar si pe parlamentarii care au girat-o, o parte dintre ei admitand chiar ca au gresit facand asta.

De partea acestora, dar si a guvernului si a organizatiilor pentru protectia mediului s-a situat, ieri, si directorul Romsilva, Valerian Solonastru.

Potrivit acestuia, mai grav chiar si decat vanzarea „la bucata” a fondului forestier este faptul ca legea „da unda verde” la ridicarea de vile in paduri. „Cei care vor sa construiasca in paduri ar putea fi avantajati. Acum, se poate specula prevederea din Codul Silvic, care permite sa se construiasca pe o suprafata de maximum 5% din cea a proprietatii forestiere, dar nu mai mult de 200 de metri patrati”, a explicat seful Romsilva.

Si – a adaugat acesta – din acest punct de vedere, cei mai avantajati ar fi cei care detin suprafete mici de padure in judetele „fruntase” la acest capitol, cum ar fi Brasovul. „Cand e vorba de suprafete mici, intai se taie arborii, apoi lumea uita, apoi apare altceva in loc”.

Tot ieri, reprezentantii societatii civile s-au revoltat pe motiv ca nu au fost consultati la adoptarea noii legi pe care o considera un dezastru pentru fondul forestier.

„Probabil ca scopul a fost acela de a se vinde padurea copac cu copac pentru a nu se putea controla defrisarile. Noi am sustinut legea care, in 2008, a interzis sa se mai divizeze padurea sub un hectar, aceasta fiind cea mai buna solutie pentru a apara padurile. Stiam ca urmeaza sa se aprobe asa ceva, dar am crezut ca, inainte de a promulga o asemenea lege, se va face o dezbatere publica cu societatea civila. Nu s-a facut asa ceva”, a explicat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.

„Avem in curs de elaborare un proiect de lege prin care se va mentine interdictia divizarii fondului forestier sub un hectar.“,
LASZLO BORBELY, ministrul mediului

„BILANT”

Peste 2.000.000 de hectare de padure privata ar putea fi vandute „la bucata”

Aproximativ 2,18 milioane de hectare de padure aflata in proprietatea unor persoane fizice, biserici sau institutii publice locale ar putea fi vandute „copac cu copac” daca noua lege, in vigoare de pe 24 martie, nu va fi modificata.

Asa arata statisticile Ministerului Mediului, sustinute si de presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu.

Potrivit acestuia, cele mai intinse suprafete de padure privata sunt situate in judetele Brasov, Harghita, Maramures, Bistrita Nasaud, Neamt si Suceava, unde s-au facut si defrisari masive in ultimii ani.

De altfel, potrivit datelor furnizate de oficialii de la Mediu, in ultimii 15 ani, peste 32.000 de hectare de padure au fost „rase” cu totul, in mod ilegal, iar alte peste 95.000 de hectare au fost rarite tot ilegal.

Controale in zonele in care s-au taiat padurile

„Amploarea fenomenului taierilor ilegale de arbori din ultimii 15 ani a depasit sfera de interes a specialistilor din domeniul silviculturii, devenind o preocupare constanta a intregii societati. Numeroase campanii de presa incearca sa sensibilizeze opinia publica si sa determine autoritatile sa intervina in stoparea fenomenului”, si-au explicat oficialii Ministerului Mediului intentia de a pune la punct un „Plan national de combatere a taierilor ilegale”.

Acesta va debuta, chiar zilele urmatoare, cu ample controale in zonele in care s-au facut defrisari, dupa cum a anuntat, ieri, ministrul Laszlo Borbely.

„E bine ca au venit padurile la Mediu. Trebuie sa avem grija de acest «plaman» al Romaniei. Nu se poate ca, timp de 20 de ani, doar doua persoane sa fie condamnate pentru taierea ilegala a padurilor”, a conchis ministrul mediului.

spot_img

Ultimele știri