Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei: "Asfaltul din Retezat" ajunge la UE

Trei organizatii de mediu din Romania au depus plangeri la Comisia Europeana (CE), in care acuza modul in care autoritatile permit distrugerea unor zone protejate ale Romaniei. Una dintre ele este o imensa padure virgina din vestul Carpatilor Meridionali.

"Suntem aici pentru a transmite un mesaj celor care influenteaza mediul intr-un mod irecuperabil, si autoritatilor, care, prin atitudinea lor pasiva, sunt complici", a spus liderul ONG-ului Agent Green, Gabriel Paun, intr-o conferinta de presa.

Agent Green, Milvus si Carpatina Ardeleana au prezentat noua cazuri, despre care spun ca sunt violari grave ale mediului.

ZONA UNICA
Asfalt prin paduri virgine

Unul dintre cazuri se refera la drumul national 66A, care ar urma sa legea orasele Petrosani si Baile Herculane, pe traseul unde astazi exista un drum forestier. In prezent, acesta "nu constituie un element antropic de fragmentarea a habitatelor". Constructia drumului a inceput in 1999, iar doua dintre tronsoane au fost deja finalizate.

Trei kilometri din cel de-al doilea tronson trec prin Parcul National Retezat. Acum, constructorul drumului cauta aprobarea finala pentru construirea celui de-al treilea tronson. Potrivit directorului Parcului National Domogled-Valea Cernei, Ioan Gaspar, 13 kilometri de drum vor traversa parcul.

Agent Green scrie ca "proiectul de constructie a drumului national DN 66A, care traverseaza partea de sud-est a Peisajului Forestier Virgin Retezat – Godeanu – Tarcu, ameninta cel mai vast habitat natural pentru speciile de mamifere mari urs, lup si ras, arii semnificative de paduri virgine, specii rare si altele pe cale de disparitie". Cert este ca padurea, intinsa pe circa 100.000 de hectare, dintre care 18.000 de hectare de paduri virgine, este unul dintre putinele Peisaje Forestiere Intacte din Europa.

Arie protejata si nu prea

Tronsonul trei se va construi pe spatiul unde acum exista un drum forestier. Tronsonul doi s-a incheiat in dreptul localitatii hunedorene Campusel, iar intre aceasta si DN67D, drumul care leaga Targu-Jiu de Baile Herculane, nu exista asfalt.

"Drumul respectiv (n.r. DN 66A) traverseaza parcul nostru, prin anumite zone speciale de conservare. Dar, dupa ce proiectul tehnic a fost propus si, apoi, analizat, administratia Parcului Domogled-Valea Cernei si-a dat acordul", spune Gaspar.

"O problema de legislatie"

El adauga ca plangerile ONG-urilor, la institutiile din Romania si la cele europene, sunt nefondate. "Drumul exista, din 1999 a fost delimitat ca drum national. Este doar o problema de legislatie, deoarece, in evidenta Directiei Silvice Mehedinti, acesta inca figureaza ca drum forestier".

Dupa ce administratia parcului si-a dat acordul pentru realizarea tronsonului, Agent Green a dat in judecata institutia. A fost invocata ordonanta de urgenta 57/2007, care stabileste statutul zonelor de protectie integrala. "Da, ne-au dat in judecata. Dar nu sunt ei specialisti. Au venit cu tot felul de aberatii si sunt, evident, sub nivelul celor din Consiliul Tehnic, care au analizat impactul drumului", crede Ioan Gaspar.

O decizie finala in acest caz va fi luata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM). Contactata de evz.ro, institutia a refuzat sa ia imediat o pozitie in acest caz. Gaspar crede ca drumul are, in primul rand, un caracter economic si social. "Vor veni mai multi turisti, dar asta nu inseamna ca parcul va avea de suferit. De exemplu, in planul drumului au fost trecute toate locurile in care se poate campa. In fiecare an, drumul forestier are nevoie de noi si noi reabilitari. Un drum asfaltat ar asigura un acces mult mai bun in teritoriu, iar acesta este in folosul oamenilor care locuiesc in zona", incheie directorul Parcului National Domogled-Valea Cernei.

Alte cazuri:
Trucuri "verzi" in Satu-Mare

1. O padure de aproximativ 400 de hectare, care facea partea din siturile de importanta comunitara Natura 2000 Raul Tur si Lunca Inferioara a Turului, a fost trecuta in intravilanul municipiului Satu-Mare. Motivatia a fost transformarea padurii in zona de agrement. Agent Green sustine ca, in fapt, a fost un truc al municipalitatii, care permitea atingerea pragului de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. O ordonanta de urgenta prevede ca, pana in 2013, orasele romanesti sa asigure 26 de metri patrati pe cap de locuitor.

2. In aceeasi zona, au fost construite o sala de sport si un bloc ANL, despre care ONG-urile de mediu scriu ca este un caz de incalcare grava a Directivei Europene pentru Habitate. Janos Mark Nagy, directorul ONG-ului Societatea Carpatina Ardeleana, spune ca lipseste studiul de impact al constructiilor.

3. Un cartier rezidential se construieste in situl Natura 2000 Faget-Valea Morii din Cluj. Societatea Carpatina Ardeleana sustine ca acordul de mediu a fost acordat fara ca Autoritatea Regionala pentru Protectia Mediului Cluj sa ceara consultarea oamenilor.

4. Carpatina Ardeleana scrie si despre o plantatie industriala de afine, care "a functionat ilegal, fara acord de mediu, inca din 2007, distrugand habitate seminaturale de pajiste din situl Natura 2000 Campia Careiului, la Foieni, judetul Satu-Mare. Acordul a fost dat in anul 2009 de APM Satu-Mare, cand firma implicata a cerut si fonduri europene pentru extinderea plantatiei".

Soimul dunarean, in pericol

5. "Ultimele trei perechi de soim dunarean (Falco cherrug) din Romania, specie periclitata pe plan global, precum si alte specii prioritare sunt amenintate si pot disparea pentru totdeauna din cauza aprobarii carierei de granit de la Greci si a parcului de eoliene in aceeasi zona", spune presedintele ONG-ului Milvius, Tamas Papp. El acuza ca, desi studiul de impact a vizat doar patru hectare, s-a acordat drept de exploatare a resurselor pe 72 hectare. Milvius sustine ca exploatarea va dauna Parcului National Muntii Macinului.

6. Acelasi Papp acuza construirea unui parc eolian intr-o zona prin care trec, in timpul migratiei de toamna, peste 10.000 de pasari rapitoare si 20.000 de berze. Agentiile Regionale de Mediu din Galati si Tulcea si-au dat acordul pentru acest parc eolian.

7. O defrisare in teritoriul administrativ al comunelor Zerind, Socodor si Graniceri, judetul Arad a avut loc saptamana trecuta. ONG-ul Milvius spune ca zona este parte a siturilor Natura 2000 Campia Crisului Alb si Crisului Negru. Taierea arborilor a dus la distrugerea coloniei de cuibarit a vanturelului de seara (Falco vespertinus) si a sfranciocului cu frunte neagra.

8. 263 de hectare de pajisti naturale din aceleasi situri au fost arate, "distrugandu-se un habitat extrem de rar din Campia de Vest", sustine Tamas Papp.

PROBLEME VECHI
Romania, deja sanctionata de UE

Romania este singurul stat membru al Uniunii Europene care a tratat cu neseriozitate ariile protejate, incalcand conditiile de aderare, a aratat raportul privind protectia mediului, prezentat in decembrie 2009, cu ocazia Conferintei de la Copenhaga. Daca nu va remedia aceasta situatia, tara noastra nu va primi fondurile europene pentru protectia acestor zone.

spot_img

Ultimele știri