Finantarea pentru un baraj hidrologic din Turcia a fost retrasa

in Energie 7 July 2009 92 Views

Germania, Austria si Elvetia au anuntat marti ca au anulat finantarea pentru un baraj hidrologic controversat din sud-estul Turciei din cauza nerespectarii standardelor de mediu, informeaza Earth Times.

O declaratie emisa marti arata ca cele trei agentii de stat care ofereau finantarea au ales sa se retraga dupa ce Turcia a esuat in incercarea de a indeplini standardele de mediu pentru barajul Ilisu, estimat la 1,2 miliarde de euro. Agentiile au mai emis un avertisment in acest sens in decembrie 2008, cand au prelungit perioada in care Turcia putea sa indeplineasca aceste standarde cu 180 de zile. Termenul a expirat pe 6 iulie.

Euler Hermes Kreditversicherung AG, Oesterreichische Kontrollbank AG si Schweizerische Exportrisikoversicherung au admis progresele facute de constructorii turci in acest proiect, dar multe standarde raman neimplinite. Guvernul turc incearca prin acest proiect sa stimuleze economia regiunii de sud-est, mai putin dezvoltata decat restul tarii.

Barajul hidrologic ar forta relocarea a 10.000 de oameni si ar inunda regiunea Hasankeyf, in care raman obiective arheologice de importanta majora.

Foto: www.eca-watch.org

Comentarii

comentarii