Gandul: Alimente „suta la suta ecologice“, la preturi peste suta la suta mai mari

Un magazin de produse bio din Bucuresti vinde cam tot ce poti sa-ti imaginezi intr-o bucatarie. 170 de grame de somon cu miere, whiskey si fennel costa 90 de lei, un kil de mere – 14 lei si o paine integrala cu iaurt de 500 de grame costa 17 lei.

 Somonul sigur o sa se vanda cel mai putin, ca e foarte scump, o delicatesa, si-au spus patronii la inceput, acum o luna si mai bine, cand abia au deschis magazinul bio intr-un mall din Bucuresti. Dar a fost exact invers, spre mirarea lor. Care client a apucat sa ia punga cu somon in mana si sa-i citeasca eticheta a si pus-o in cos. N-a mai contat ca 170 de grame de somon bio sunt aproape 90 de lei.

Oamenii si-au calculat ca merita pretul asta fiindca nu e peste simplu, ci are carnea imbogatita cu miere, whisky si fennel. Plus ca e certificat si stampilat de organisme internationale ca bio – asa, este sigur ca pestele n-a fost indopat cu antibiotice sau cine stie ce alte substante.

Basca, pestii congelati de pe rafuri au avut o viata fericita ca n-au stat inghesuiti in bazine subdimensionate. Dimpotriva, au inotat in spatii largi, „in medii apropiate de cel natural”, zice eticheta din magazin. Au mai fost si creveti la vanzare, dar n-a mai ramas nici unul. Bucurestenii cu chef de shopping i-au „ras” si pe astia, dupa ce si-au umplut plasele cu toale, prin mall. Este si lapte de capra, adus special fiindca au cerut clientii.

Doi lei, o rosie sau un singur mar

Saracii care vin numai in vizita prin mall cumpara o singura rosie, zice baiatul de la casa. Sau numai un mar, din cele aduse din Ungaria sau Noua Zeelanda. Din 14 lei, cat e kilul de mere, clientii acestia traiesc cateva zile. Insa asa, se indura sa dea doi lei pentru un singur mar.

„Unii cumpara asa de putin nu neaparat ca n-ar avea bani, ci fiindca nu au gustat niciodata un produs ecologic si vor sa incerce. Deja avem clienti fideli, oameni care suna la magazin sa ne intrebe cand mai aducem carne. Intr-o zi, cumpara in medie 30-40 de persoane, insa vizitatori sunt mai multi. Adica oameni care doar se uita, citesc etichetele si pleaca fara a cumpara ceva”, spune vanzatorul.

Cu painea este o intreaga poveste. Este certificata de vreo sase organisme internationale. Dimineata, rafturile sunt pline, dupa-amiaza de abia daca mai gasesti cateva bucati. Cumparatorii fideli n-au nici o retinere sa dea 17 lei pe o paine integrala, cu iaurt, la 500 de grame, ori pe una cu secara sau cu masline. „Cerealele folosite pentru fabricarea painii bio provin din terenuri netratate chimic, iar apa folosita este filtrata conform normelor. Nu contin aditivi alimentari, conservanti sau E-uri”, zice eticheta.

Dar cel mai mult le place clientilor painea rustica, fara seminte, pe coaja careia se vede bine faina. Da impresia ca abia atunci este scoasa din cuptor. Si chiar asa si este. In magazin, pe langa rafturi, exista un cuptor micut unde painea se coace in vazul lumii. „Este facuta dupa reteta nemteasca, iar aici ajunge din Germania precoapta si congelata. Noi doar o mai coacem o data. In fabrica din Germania este facuta numai manual si framantata nu la aparate, ci direct cu mana, fara nici un fel de manusi”, ne spune una dintre reprezentantele magazinului.

Citeste articolul in Gandul

Foto: bio-romania.org

spot_img

Ultimele știri