Gardianul: Sotia lui Cazacu, asociata cu partenera de afaceri a sefului Investitiilor de la Mediu

in Revista presei 24 August 2009 363 Views

Fostul director al Directiei de Productie din cadrul Ministerului Economiei, Aurel Cazacu, care si-a depus demisia dupa ce i-a fost ceruta in urma scandalului legat de firma in care fiica acestuia aparea drept partener de afaceri cu Mircea Basescu, fratele presedintelui, avea drept tinta intermedierile in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane, precum si activitati de consultanta pentru afaceri si management de mai multa vreme, cu toate ca ocupa un post strategic pentru productia nationala din industria de aparare.

De afacerile familiei se ocupa sotia sa, prin intermediul a doua firme care apar in declaratia de avere a lui Aurel Cazacu. Interesant este si faptul ca in una dintre aceste firme, CAZCOM SRL – care apare in ultimele declaratii de avere ale familiei Cazacu cu un alt nume, SC Cazacu SRL, partener de afaceri este Annemarie-Roxana Tudor din Bucuresti. Aceasta persoana n-ar fi iesit cu nimic in evidenta la simpla citire a numelui sau. Numai ca lantul afacerilor acestui partener de afaceri din firma doamnei Cazacu este plin de surprize. Iar in acest lant apare numele directorului general de la promovarea proiectelor de investitii din Ministerul Mediului, despre care se stie ca a lucrat si consilier in Ministerul Transporturilor.

Afacerile enigmatice ale familiei Cazacu

Sotia fostului director din MEC, Chirica Cazacu, avea din 2002 o firma care se ocupa, conform datelor de la Registrul Comertului, ca obiect secundar de activitate, de intermedieri in comertul cu echipamente industriale, nave si avioane: CAZCOM SRL. In aceasta firma este asociata Tudor Annemarie- Roxana.

Perioada de desfasurare a activitatii firmei Chiricai Cazacu nu a fost intrerupta pe perioada in care Aurel Cazacu era fie director general la Romtehnica (anul 2005), fie administrator la Eurocopter, ROMARM si ROMAERO in anii urmatori. Ramane o enigma, deocamdata, daca firma sotiei lui Cazacu a derulat comert cu echipamente industriale, nave si avioane, precum si banii castigati drept dividende, pentru ca sumele nu sunt mentionate in ultimele doua declaratii de avere ale fostului sef al Productiei de Armament din ministerul condus de Adriean Videanu.

Mai mult, nici veniturile acestuia nu sunt mentionate, pentru ca Aurel Cazacu face trimitere, in declaratiile sale de avere din februarie si iunie 2009, la fisa fiscala sau la bilanturile depuse de sotia sa la Administratia Fiscala.

Firme pentru comert de nave si avioane

Annemarie-Roxana Tudor, care este asociata cu sotia lui Aurel Cazacu in CAZCOM SRL inca din anul 2002, apare in mai multe firme, cu diverse personaje. Este vorba de societatile RORATEX SA, L’ANAU GRUP SRL, CAVEX CONSULTING SRL, CITY MANAGEMENT SRL, ROMSA COD 3G. La una dintre ele, este actionar si fostul sef al Serviciului Economic din IPJ Olt, Dumitru Roibu.

In prima dintre aceste firme, RORATEX, infiintata in 2006, care are ca obiect de activitate secundar si intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane, sunt asociati Lucian Pricina si sotia acestuia, Ofelia. Pricina este una si aceeasi persoana cu directorul Directiei Generale de Pregatire, Promovare si Urmarire a Proiectelor de Investitii din Ministerul Mediului. Acesta este actionar cu 30 la suta in RORATEX, iar sotia sa, cu 6 la suta.

In mod surprinzator, directorul Pricina apare in actele de la Registrul Comertului nu numai actionar, ci si administrator cu mandat pana in 2010, ca si sotia acestuia. Singurii care pot descalci conflictul de interese sunt cei de la Agentia Nationala de Integritate.

Comentarii

comentarii