Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazeta de Sud: Nemirschi: Primariile vor primi bani pentru a inchide gropile de gunoi

Localitatile care nu si-au inchis depozitele de gunoi neconforme nici acum, la mai mult de doua luni de la expirarea termenului-limita, vor primi bani de la Fondul de Mediu pentru a se supune acestei obligatii, a anuntat ieri ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

Nemirschi a explicat ca a adus modificari Legii fondului de mediu pentru a putea sprijini financiar primariile cu scopul de a accelera operatiunile de inchidere a gropilor de gunoi.

„In pachetul de legi de asumare a raspunderii, pachetul anticriza, am propus o modificare a Legii fondului de mediu astfel incat, imediat ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, sa pot da un ordin de ministru pentru o aplicatie care inseamna alocarea de fonduri de la Ministerul Mediului, de la Fondul de Mediu, pentru administratiile locale care au dificultati financiare pentru actiunea de sistare si inchidere de gropi. Sper sa dea un impuls pentru ca, in actuala criza economica, multe dintre primarii – si in special cele rurale – nu au bani sa faca aceasta actiune“, a declarat ministrul mediului.

Nicolae Nemirschi a adaugat ca ordinul de ministru ar putea fi emis saptamana viitoare. „Imediat ce se publica in Monitorul Oficial Legea (fondului de mediu – n.r.), eu pot sa dau ordinul, mai e un delay de zece zile. Banuiesc ca undeva pana la sfarsitul lui septembrie“, a spus oficialul. Ministrul a subliniat ca ajutorul va fi temporar si va fi precedat de o analiza individuala a situatiei din fiecare localitate.

„Masura este temporara. Va exista o analiza: «De ce nu ai facut-o? Pentru ca nu aveam bani sa duc gunoiul sau, daca as fi luat gunoiul sa il duc la 50 de kilometri, trebuia ca oamenii din comuna mea sa plateasca taxa de salubritate de zece ori mai mult»“, a explicat Nemirschi.

Primariile risca amenzi

Primariile care nu si-au inchis platformele nu vor scapa de amenda, intrucat Romania este atent monitorizata de Uniunea Europeana. „Primariile vor primi amenzi – e adevarat, simbolice – de la Garda de Mediu, pentru ca noi suntem monitorizati si, daca nu aplicam masuri de coercitie, trebuie sa plateasca Ministerul Mediului“, a spus ministrul mediului. Totodata, oficialul a prezentat statiile de transfer ca solutie la problema infrigementului cu care este amenintata tara noastra in domeniul depozitelor neconforme.

Nicolae Nemirschi a declarat ca vineri, 25 septembrie, va primi un raport al Garzii Nationale de Mediu privind localitatile care nu si-au inchis inca platformele de gunoi. In judetul Galati, sase localitati rurale se afla in aceasta situatie. E vorba de comunele Brahasesti, Matca, Vanatori, Scanteiesti, Fartanesti si Varlezi, unde functioneaza 11 platforme de gunoi neconforme. In intreg judetul erau peste 200 de rampe neconforme, insa mai mult de 90% dintre ele au fost inchise pana la 16 iulie – termenul fixat de autoritatile de mediu.

Altele au fost scoase din circuit intre 16 iulie si 15 septembrie, cand a expirat si termenul de gratie oferit de comisarii de mediu. Primariile care s-au incadrat in aceste termene au semnat ori sunt pe punctul de a semna contracte cu operatorii de salubritate din judet.

Contra unei sume de bani stipulate in contract, aceste firme colecteaza deseurile din localitati si le transporta la cea mai apropiata platforma de gunoi autorizata: platforma Tirighina din Galati sau platforma Rates din Tecuci. Sunt primarii in nordul judetului Galati care, fiind foarte indepartate de ambele platforme, au preferat sa incheie contracte cu operatori de salubritate din Barlad, judetul Vaslui.

spot_img

Ultimele știri