Piata bio din România va depăși pragul de 100 milioane euro în 2017

in EcoLIFESTYLE 30 October 2015 575 Views

Pia╚Ťa de bio este slab dezvoltat─â ├«n Rom├ónia ╚Öi reprezint─â sub 0,5% din comer╚Ťul cu bunuri de consum curent (FMGC). ├Än 2014, potrivit datelor dintr-un studiu┬árealizat de Republica Bio, primul magazin online exclusiv bio, dimensiunea acestei pie╚Ťe era de p├ón─â la 30 de milioane de euro. ├Äns─â estim─ârile pentru finalul acestui an┬áarat─â o cre╚Ötere substan╚Ťial─â de 15 milioane de euro.

green report bio

ÔÇŁ├Än 2015 noi estim─âm c─â pia╚Ťa va dep─â╚Öi 45 de milioane de euro. Totu╚Öi, cu c├óteva zeci de milioane de euro nu se va ajunge la convergen╚Ťa cu Germania sau Austria. Pentru convergen╚Ť─â, pondere de 7-8% a consumului de bio din total de v├ónz─âri pe categoria FMCG, ┬áar trebui ca volumul pie╚Ťei de bio din Rom├ónia s─â dep─â╚Öeasc─â un miliard de euro. Nu v─âd asta posibil mai devreme de 15 ani, dar sunt sigur c─â vom ajunge acolo. Estimez ├«ns─â c─â pia╚Ťa de bio va dep─â╚Öi pragul de 100 de milioane de euro ├«n 2017. Mul╚Ťi spun c─â sunt prea optimist, c─â rom├ónul nu consum─â bio (…) Dar situa╚Ťia se schimb─â extrem de rapid. Rom├ónii vor s─â ├«╚Öi fereasc─â copiii de produse toxice ╚Öi d─âun─âtoare, rom├ónii caut─â surse ├«n care s─â aib─â ├«ncredere, rom├ónii citesc mult despre alimenta╚Ťie ╚Öi despre ce le poate face r─âuÔÇŁ,┬áspun Ciprian Stancu, fondatorul Republica Bio.

grafic 1

Ce pune consumatorul de bio în coș?

Produsele alimentare sunt cele mai cautate, ├«n proportie de peste 50%, cu procentul majoritar de cumparatori format din femei, peste 80%. Restul procentelor se ├«mpart ├«ntre cosmetice, detergen╚Ťi, produse de cur─â╚Ťenie ╚Öi produse pentru sportivi.

grafic

Sportivii sunt o categorie aparte unde balan╚Ťa ├«nclina c─âtre genul masculin, femeile reprezent├ónd mai pu╚Ťin de o treime, a╚Öa cum ├«n cazul cosmeticelor ╚Öi superalimentelor balan╚Ťa ├«nclin─â c─âtre femei (peste dou─â treimi). Sportivii achizi╚Ťioneaz─â cu precadere pudrele ╚Öi batoanele proteice, dar ╚Öi sucurile hidratante.

ÔÇŁConsumul de bio┬á├«ncepe cu alimentele. Dup─â ce acesta devine o obi╚Önuin╚Ťa, ├«n co╚Ö se adaug─â cosmeticele pentru copii, detergen╚Ťii pentru h─âinu╚Ťele copila╚Öilor ╚Öi cosmeticele pentru doamne. Marea majoritate a comenzilor beneficiaz─â de transport gratuit, deoarece dep─â╚Öesc ca valoare 150 de lei. De╚Öi estimam la ├«nceput ca majoritatea coletelor s─â le livram ├«n Bucure╚Öti, p├ón─â ast─âzi peste 75% dintre comenzi sunt livrate ├«n afara Capitalei, fapt care ne bucura mult. A fost o revela╚Ťie s─â descoperim cerere at├ót de mare pentru produse bio ├«n afara Bucure╚Ötiului, cu multe colete livrate ├«n zonele rurale. Piata este mai mare ╚Öi mai eterogen─â dec├ót am estimat la ├«nceputul afacerii. (…) Ni se pare firesc sa ne concentram pe cresterea frecventei de cumparare, nu pe adaosuri mariÔÇŁ,┬áa mai spus┬áStancu.

Citește și:

Agricultura ecologic─â, subfinan╚Ťat─â ├«n favoarea celei intensive

Agricultura ecologic─â genereaz─â venituri cu 35% mai mari dec├ót cea conven╚Ťional─â

 

Comentarii

comentarii