Roma are prima pictură murală din Europa care purifică aerul

in Poluare 30 November 2018 10,320 Views

O pictură care se întinde pe 1.000 de metri pătrați ai unei clădiri din Roma curăță la fel de mult aer cât poate filtra o pădure de 30 de copaci. Artistul a desenat un stârc, o specie pe cale de dispariție, pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.

Roma are prima pictură murală din Europa care purifică aerul

Federico Massa, cunoscut și sub numele de Iena Cruz, își găsește inspirația pentru lucrările sale în natură, mai exact în problemele cu care se confruntă mediul înconjurător. Una dintre cele mai noi lucrări ale sale se numește „Hunting pollution” și ocupă 1.000 de metri pătrați ai unei clădiri de șapte etaje.

Artistul a folosit pentru această lucrare o vopsea specială, Airlite, care transformă gazele periculoase, precum oxizii de azot și oxizii de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminate fie de apa de ploaie, fie de umiditatea din aer.

Astfel, pictura realizată de Iena neutralizează poluanții și smogul și le transformă în aer curat. Potrivit Lonely Planet, Hunting Pollution are efectul unei păduri de 30 de copaci.

Artistului i-a luat 21 de zile să termine lucrarea. În mod normal, ar fi durat mai mult, dar pentru că vopseaua se usca complet în patru ore, a trebuit să lucreze contra-timp.

Roma are prima pictură murală din Europa care purifică aerul

„Inspirația de a picta un stârc vine, în principal, din faptul că este un animal în pericol de dispariție. Cele mai multe lucrări ale mele sunt influențate de dorința de a atrage atenția asupra problemelor de mediu, cum ar fi încălzirea globală sau dispariția unor specii de animale”, a declarat Federico Massa. „De asemenea, sunt un artist profund influențat de suprafața de lucru: în cazul acestei picturi murale, stârcul înalt și elegant s-a potrivit perfect cu înălțimea clădirii”.

Lucrarea a fost finanțată de Yourban2030, un grup non-profit de femei care vor să atragă atenția asupra problemelor de mediu prin artă, cinematografie, modă și muzică. „Hunting Pollution” este cea mai recentă lucrare din Ostiense, un cartier din Roma sinonim cu arta urbană.

Roma are prima pictură murală din Europa care purifică aerul

 

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii