Pierderile generate de risipa alimentar─â ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an

in Deseuri 27 February 2015 433 Views

Pierderile generate de risipa alimentar─â la nivel mondial ar putea cre╚Öte cu 50% ├«n urm─âtorii 15 ani, de la 400 miliarde de dolari, c├ót sunt┬á├«n prezent, la 600 miliarde de dolari, ca urmare a dezvolt─ârii clasei de mijloc, potrivit cifrelor publicate de agen╚Ťia britanic─â de consultan╚Ť─â WRAP.

food-in-fridge-540x334

“Dac─â toate de╚Öeurile de alimente din lume ar forma o ╚Ťar─â, ar fi de m─ârimea Mexicului ╚Öi ar fi al treilea cel mai mare emi╚Ť─âtor de carbon din lume, dup─â SUA ╚Öi China”, a declarat directorul executiv al WRAP, Liz Goodwin. Aceasta a precizat c─â actuala cantitate de alimente aruncate ar fi suficient─â pentru a hr─âni de patru ori toate zonele afectate de foamete.

Reprezentan╚Ťii WRAP sus╚Ťin c─â reducerea risipei de alimente ar putea avea, de asemenea, implicatii uria╚Öe ╚Öi pentru mediul ├«nconjur─âtor. De╚Öeurile alimentarea genereaz─â 3,3 miliarde de tone de CO2, ceea ce reprezint─â 7% din emisiile globale de gaze cu efect de ser─â. Organiza╚Ťia estimeaz─â c─â prin combaterea risipei alimentare cantitatea de emisii de gaze cu efect de ser─â ar putea fi redus─â cu p├ón─â la un miliard de tone p├ón─â ├«n 2030, mai mult dec├ót emisiile anuale ale Germaniei.

Referindu-se la Marea Britanie, Liz Goodwin a declarat c─â ├«n urm─âtorii 10 ani, cantitatea de de╚Öeuri alimnetare ar putea fi redus─â cu p├ón─â la 50%. “Analiza noastr─â sugereaz─â c─â exist─â poten╚Ťialul de a reduce nivelul de de╚Öeuri alimentare cu dou─â milioane de tone pe an p├ón─â ├«n 2025. Acest lucru ar putea compensa cu p├ón─â┬á 70% necesarul de hran─â pentru polua╚Ťia aflat─â ├«n cre╚Ötere. Imagina╚Ťi-v─â ce ar putea ├«nsemna dac─â vom putea replica acest fapt la nivel global”, a spus Goodwin.

Peste 1,3 miliarde tone de hran─â, o treime din produc╚Ťia mondial─â de hran─â, se risipesc ├«n decursul unui an. Potrivit estim─ârilor pentru 2014, la nivelul Uniunii Europene peste 100 de milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi. Dac─â se continu─â ├«n ritmul actual cantitatea anual─â pe care popula╚Ťia Statelor Membre o arunc─â la gunoi va ajunge la 126 milioane de tone ├«n 2020.

Citește și:

Taxele și impozitele mai mici ar putea reduce risipa alimentară a României

10.000 de oameni hr─âni╚Ťi cu m├óncare aruncat─â ├«n 10 luni

Europenii aruncă la gunoi 100 de milioane de tone de mâncare pe an

25% din alimentele cump─ârate ajung la tomberon

Comentarii

comentarii