Iesenii vor putea colecta selectiv bateriile uzate pentru a fi reciclate

in Business 20 January 2010 89 Views

Incepand de anul acesta iesenii vor putea scapa de bateriile uzate fara a dauna mediului multumita proiectului „Colectarea selectiva a deseurilor de baterii portabile in orasul Iasi ” implementat de Asociatia „Mai bine”, informeaza un comunicat de presa.

Proiectul este finantat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Prin intermediul acestui proiect, a carui finantare totala se ridica la peste 14.000 euro, iesenii vor avea posibilitatea sa depoziteze bateriile si acumulatorii uzati la unul din cele 50 de centre de colectare ce vor fi special amenajate in diverse locatii accesibile publicului larg din Iasi: institutii publice, universitati, licee, cafenele, librarii.

"Asociatia ‘Mai bine’ isi propune prin colectarea si implicit reciclarea bateriilor si acumulatorilor portabili uzati sa diminueze numarul acestora din gropile de gunoi sau din mediul inconjurator nu doar pentru a respecta directivele europene, ci pentru a reduce impactul devastator pe care acestea il au fata de natura si sanatatea noastra", se arata in comunicatul de presa al asociatiei.

Informatii cu privire la locatiile exacte unde iesenii vor putea depozita deseurile de baterii si acumulatori portabili uzati, pentru a fi reciclate, vor fi prezentate pe site-ul proiectului: www.colectarebaterii.ro.

In sprijinul acestei componente participative a proiectului, organizatorii aduc si o dimensiune informativa si educativa ce isi propune dezvoltarea unei platforme online pentru constientizarea vizitatorilor cu privire la practicile unui consum sustenabil si gestionarea responsabila a deseurilor.

De asemenea, educarea publicului tinta se va realiza si sub forma directa prin vizite de informare la cel putin10 licee iesene si la diferite institutii. Se preconizeaza ca in total cel putin 10.000 de persoane vor fi informate cu privire la importanta consumului responsabil al resurselor si asupra colectarii selective a deseurilor.

In cadrul aceluaiasi proiect, in perioada 20 ianuarie- 10 februarie 2010, se va desfasura un concurs pentru realizarea design-ului recipientelor de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati.

Concursul se adreseaza tuturor persoanelor cu abilitati in design-ul industrial de produs sau pasionate de domeniu, iar in urma acestuia, cea mai buna propunere de design pentru recipientul de colectare baterii, va fi premiata cu suma de 500 euro.

Pe termen lung, accelerarea colectarii selective a deseurilor prin educarea cetatenilor si crearea infrastructurii necesare acesteia va conduce la imbunatatirea performantei generale in ceea ce priveste mediul si va avea un impact pozitiv asupra impacta sanatatii generatiilor viitoare.

Foto: realitatea.net

Comentarii

comentarii