Prima pistă de biciclete construită din plastic reciclat din lume a fost inaugurată în Olanda

in Poluare 26 September 2018 146 Views

Prima pistă de biciclete construită din materiale plastice reciclate a fost inaugurată în orașul olandez Zwolle. Pista lungă de 30 de metri este construită din echivalentul a 218.000 pahare de plastic.

Pista fabricată din plastic reciclat a fost realizată de firma de inginerie olandeză KWS, compania Wavin și compania petrolieră franceză Total. Conform acestora, pista este de două până la trei ori mai durabilă decât pistele tradiționale de asfalt și are potențialul de a reduce drastic cantitatea de deșeuri de plastic care ajung în gropi de gunoi și oceane.

„Acest prim pilot este un pas important către o șosea sustenabilă făcută din deșeuri de plastic reciclate.”, au declarat inventatorii pistei, Anne Koudstaal și Simon Jorritsma.

Pista are un design prefabricat, modular, permițând o instalare rapidă și ușoară. Aceasta conține senzori care vor monitoriza durabilitatea drumului, înregistrând inclusiv temperatura și numărul călătoriilor cu bicicleta. Pista va avea de asemenea niște spații speciale care să stocheze apa de ploaie. O a doua secțiune a pistei va fi instalată în orașul olandez Giethoorn în Noiembrie.

Green Report Shop Produse ECO

Emma Priestland, campaigner la Friends of the Earth, a atras atenția că soluția la problema poluării cu plastic constă în primul rând în prevenirea utilizării sale inutile.

„Utilizarea materialelor plastice pentru a fabrica piste de biciclete ar putea ajuta la ținerea acestora departe de gropile de gunoi… însă este încă neclar ce se întâmplă cu acest plastic odată ce suprafața pistei se uzează.”, a declarat Priestland pentru Reuters.

Guvernul olandez și-a luat angajamentul să reducă utilizarea materialelor prime până în 2030 și să accelereze tranziția către o economie circulară. Alte orașe ca Londra, Amsterdam și Paris și-au luat angajamente similare de a explora modurile în care pot face tranziția către o economie circulară prin reutilizarea produselor și a materialelor prime, reducerea deșeurilor, a risipei și a poluării, precum și un consum mai redus de resurse noi și energie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii