Pista de biciclete de pe Calea Victoriei va deveni legală săptămâna viitoare

in EcoLIFESTYLE 17 April 2015 930 Views

Zeci de bicicliști folosesc zilnic pista de pe Calea Victoriei din București, mulți dintre ei fără să știe că pista nu este funcțională și nu sunt protejați de infrastructura specială. Practic, e ca și cum ar merge pe orice altă stradă nesemnalizată din oraș. Accidentul din 8 aprilie, în urma căruia un biciclist care circula pe pistă a ajuns la spital, a stârnit o controversă despre legalitatea pistei. Atât Primăria Capitalei, cât și Poliția Rutieră susțin că bicicliștii au fost informați de la început de acest aspect, însă cei chestionați de Green Report s-au declarat surpriși de faptul că circulă ilegal pe pistă.

accident-bicicleta

Pista de pe Calea Victoriei este închisă circulației bicicliștilor deoarece programele de funcționare pentru semafoarele vehiculelor pe două roți nu au fost corelate cu cele pentru autovehicule și pietoni.

“Au fost montați stâlpișori de protecție la capetele pistelor și la toate intersecțiile de pe traseul pistei. Există indicatoare care interzic circulația pe pistă. În plus, au fost instalate panouri de informare prin care bicicliștii sunt avertizați ca pistă, aflată în curs de amenajare, este închisă circulației bicicliștilor”, a declarat pentru Green Report, Alina Dumitrescu, șef Serviciu Secretariat și Relații Publice, Administrația Străzilor București.

Bicicliștii au semnalat pe platformele sociale că senmele de avertizare au apărut pe Calea Victoriei după accidentul din 8 aprilie.

Bicicliștii au semnalat pe platformele sociale că senmele de avertizare au apărut pe Calea Victoriei după accidentul din 8 aprilie.

Aceste măsuri se pare că nu au fost suficient de vizibile sau au fost puse prea târziu deoarece zeci de bicicliști folosesc pista zilnic, inclusiv curieri pe bicicletă. Printre ei, și biciclistul care a fost implicat în accidentul din 8 aprilie de la intersecția dintre Calea Victoriei cu Sevastopol. Din datele oferite de SMURD, biciclistul a suferit răni minore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Andrei Codău, biciclistul a fost de vină în acest accident pentru că care nu a acordat prioritate la culoare roșie a semaforului pentru autoturisme.

“Din datele oferite de colegi aproape sigur pista va fi dată oficial în folosință cel târziu joia viitoare (23 aprilie, n.r.)”, a declarat, pentru Green Report, Andrei Codău.

Până atunci bicicliștii vor circula pe pista de biciclete ca pe orice altă stradă sau șosea, adică ilegal și pe propria răspundere. “Pistele pentru biciclete vor fi deschise circulației bicicliștilor în momentul în care semafoarele de pe întreg traseul pistei, între Bulevardul Regina Elisabeta și Piața Victoriei, vor funcționa.  Acest lucru se va întâmpla până la data de 20 aprilie”, a declarat, mai optimist, reprezentantul Administrației Stăzilor București.

Citește și:

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei, folosită ca spațiu de staționare pentru mașini

Accident pe pista de pe Calea Victoriei. Un biciclist a ajuns la spital

Bucureștiul, obligat prin Planul de Mobilitate să facă tranziția către un transport ecologic

Comentarii

comentarii