Studiu. Construcția de piste de biciclete, investiție în sistemul de sănătate publică

in EcoLIFESTYLE 14 October 2016 578 Views

New York a construit anul trecut 73 de kilometri de piste de biciclete, iar un nou studiu a arătat că acestea sunt o investiție foarte importantă în sistemul de sănătate publică.

Construcția de piste de biciclete, investiție în sistemul de sănătate publică

 

 

QALY înseamnă, în engleză, „quality-adjusted life year”, adică, adaptat în română, calitatea vieții din punctul de vedere al sănătății. Un nou studiu, numit „The cost-effectiveness of bike lanes in New York City”, a arătat că existența de piste de biciclete din New York asigură QALY pentru 1300 de dolari.

Costul este mai mare decât cel investiția în vaccinuri, de exemplu (doar 100 de dolari pe QALY), dar mult mai mic decât tratamentele pentru anumite boli, cum ar fi dializa, care costă 129.000 de dolari pe QALY.

„Costul pe QALY pentru piste de biciclete este de 1.300, mai mare decât vaccinurile, dar mai mic decât mare majoritate a intervențiilor pe care le avem în sistemul medical. Descoperim din ce în ce mai multe intervenții sociale de acest gen, care nu au legătură directă cu medicina, dar care au efecte pozitive pentru că ne asigură mai mulți ani de viață. Cred cu tărie că pistele pentru biciclete se pot înmulți. Orașul cheltuie 67.000 de dolari pe QALY pentru Medicaid (n.r. programul guvernamental de asigurări de sănătate pentru săraci), iar suma de 1.300 de dolari pe QALY cumpără mai multă sănătate cu bani mai puțini”, a explicat coautorul studiului, Dr. Babak Mohit de la Școala de Sănătate Publică Mailman de la Universitatea din Columbia.

Construcția de piste de biciclete crește spiritul de solidaritate între bicicliști, scăzând astfel riscul de accidente, și încurajează activitatea fizică în timp ce reduce poluarea. În New York, în 2015, au fost construiți 73 de kilometri de piste, investiția fiind de 8 milioane de dolari. Acestea au crescut cu 9,32 la sută probabilitatea ca cineva să meargă cu bicicleta. Cu un cost de 2,79 de dolari de persoană, acestea adaugă .0022 calitate vieții.

Construcția de piste de biciclete, investiție în sistemul de sănătate publică

„Am ajuns la concluzia că investițiile în piste de biciclete au  o valoare foarte mare, pentru că se adresează simultan mai multor probleme de sănătate publică. Investițiile în pistele de biciclete sunt mai rentabile decât majoritatea abordărilor de prevenție pe care le folosim în ziua de azi”, a fost concluzia studiului.

Datele sunt valabile numai în New York, dar chiar și în orașele europene unde există piste de biciclete aproape pe fiecare stradă (cum ar fi Amsterdam), cercetătorii văd un beneficiu în a adăuga piste și pe drumurile rurale. Autorii au mai subliniat că modelul lor de cercetare poate fi ajustat pentru alte orașe pentru a calcula beneficiile aduse de facilitarea mersului pe biciclete în aceste comunități.

Un alt studiu publicat în luna august a acestui an arăta că persoanele care conduc mașini sau motociclete sunt mai grele, în medie, cu 4 kilograme decât cei care merg pe bicicletă. Studiul a fost realizat în șapte orașe din Europa, pe 11.000 voluntari, iar alți voluntari din Barcelona, Londra, Orebro din Suedia, Roma, Viena, Zurich și Anvers din Belgia sunt încă sub supraveghere.

Comentarii

comentarii