Peste o sut─â de plaje din Brazilia, poluate cu petrol

in Poluare 6 October 2019 186 Views

1.500 de kilometri de pe o sut─â de plaje din Brazilia au fost afectate de pete de petrol. Poli┼úia brazilian─â desf─â╚Öoar─â o investiga┼úie pentru a stabili posibilitatea unei ÔÇ×infrac╚Ťiuni ├«mpotriva mediuluiÔÇŁ. Datele de p├ón─â acum arat─â c─â petrolul nu a fost produs ├«n Brazilia. Mai multe ╚Ťestoase ╚Öi mai multe p─âs─âri au decedat.

Foto: Divulga├ž├úo/Governul din Sergipe

Prima pată a fost descoperită pe 2 septembrie. De atunci, petele au ajuns să acopere 1.500 de kilometri de pe opt state, inclusiv pe plajele foarte populare ale Braziliei, cum ar fi Praia do Futuro, în Ceará, Maragogi, în Alagoas și în statul Sergipe.

ÔÇ×Primele elemente arat─â c─â petrolul care polueaz─â toate aceste plaje ar avea aceea┼či origine, care ├«nc─â nu a fost determinat─âÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat Agen┼úia de mediu Ibama, citat─â de BBC.

Compania petrolier─â de stat Petrobras a acceptat s─â participe la cur─â┼úarea plajelor, de┼či a dat asigur─âri c─â testele efectuate arat─â c─â acest petrol ÔÇ×nu este nici produs, nici comercializat de c─âtre companieÔÇŁ.

Agen┼úia de mediu din Sergipe, unul dintre statele afectate, a publicat fotografii ├«n care se poate vedea un butoi ro┼ču cu alb e┼čuat pe o plaj─â, deasupra unei pete mari, negre. Iar ├«n mass-media brazilian─â circul─â fotografii cu ╚Ťestoase acoperite de petrol (unele dintre ele au putut fi salvate, altele erau deja moarte).

Autorit─â╚Ťile presupun c─â pata ar putea proveni de la un vas care transporta petrol, departe de plaj─â, dar ├«nc─â nu au anun╚Ťat oficial cauza.

Anna Carolina Lobo, coordonator al programului de protejarea a vie╚Ťii marine a WWF, a spus c─â incidentul arat─â c├ót de fragil este sistemul de supraveghere al ╚Ť─ârii: ÔÇ×Brazilia are numai c├óteva b─ârci ╚Öi anali╚Öti ca s─â supravegheze ce se ├«nt├ómpl─â pe apeÔÇŁ.

Provenien╚Ťa petrolului poate fi stabilit─â potrivit unei serii de semn─âturi chimice, inclusiv nivelurile de sulf ╚Öi nitrogen, aciditatea ╚Öi v├óscozitatea, potrivit Reuters.

Comentarii

comentarii