11 sectoare de plaje de pe litoralul românesc vor fi reabilitate până în 2023

in Biodiversitate, Schimbări Climatice 16 July 2020 305 Views

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral desfășoară, până în 2023, un program de reducere a eroziunii costiere în cadrul căruia vor fi reabilitate 11 sectoare de plaje, între Mamaia și 2 Mai.

Foto: Panini Ridichio, Unsplash. Vama Veche

În prezent, Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, derulează proiectul „Reducerea eroziunii costiere – faza a II-a (2014-2020)” în valoare de totală de 752.397.640 euro.

În urma implementării lucrărilor de protecție a eroziunii costiere, încă 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate și redate turiștilor, respectiv stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II). Lucrările trebuie finalizate până la data de 30 decembrie 2023.

Lucrările hidrotehnice propuse presupun înnisipări artificiale a zonelor de plajă existente, prelungirea structurilor costiere conectate sau paralele cu țărmul, execuția unor protecții costiere noi sau de noi apărări de mal. În plus, vor fi implementate unele măsuri verzi, care vor avea ca rezultat creșterea biodiversității marine prin conservarea, dezvoltarea sau protejarea unor habitate naturale în zona plajelor Agigea, Eforie Centru, Eforie Sud, Costinești, Jupiter, Balta Mangalia, Venus, Aurora și Saturn.

Până în prezent, au fost finalizate, încă din 2016, lucrările de înnisipare dintre Constanța până la Mamaia și Eforie Nord. În acea etapă, cinci sectoare de plajă cu o lungime cumulată de aproximativ 7,3 km au fost extinse la o lățime de peste 100 de metri. Totodată, prin același proiect, suprafața celor cinci sectoare de plajă (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord) a fost mărită cu 60,66 ha.

„În urma finalizării lucrărilor, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi protejați de riscul de inundații, iar turiștii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru operatorii din zona litorală care vor fi protejați împotriva riscului de eroziune costieră și în acest fel vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții”, a transmis într-un comunicat Ervin Molnar, director general A.N. Apele Române.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii